112

Ook inwoner Zaandam opgelicht door Groningse ‘klusjesman’

Foto: Politie.nl

De politie heeft in januari in Emmen een 34-jarige man uit Winschoten aangehouden die wordt verdacht van grootschalige online oplichting. De man maakte onder meer een slachtoffer in Zaandam. In totaal werden mensen voor meer dan 200.000 euro benadeeld. Twee anderen zijn verhoord wegens hun mogelijke betrokkenheid bij de zwendel.

De oplichting zou al langere tijd plaatsvinden via online aanbieders van kluswerkzaamheden, liet de politie vandaag weten. De man uit Oost-Groningen wordt ervan verdacht na een aanbetaling geen diensten te hebben geleverd of deze niet volgens afspraak te hebben uitgevoerd. In november vorig jaar werd er aangifte gedaan en uit het daarop volgende onderzoek bleek dat er sprake was van meerdere gedupeerden. Inmiddels zijn er veertien aangiftes opgenomen. Naast die in Zaandam gaat het om zaken in onder andere Tynaarlo, Groningen, Tzum, Twijzelerheide, Woldendorp, Delfzijl, Veendam en Burum.

Beslagleggingen

De verdachte uit Winschoten wordt verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. Ook een 34-jarige man en een 34-jarige vrouw uit de gemeente Groningen zijn aangehouden. De hoofdverdachte zit nog vast; de twee anderen zijn in vrijheid gesteld maar blijven verdachten. Het onderzoek is inmiddels afgerond en het dossier is opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De auto van de verdachte is in beslag genomen en ook is er slachtofferbeslag gelegd op een woning. Dit gebeurt ook om een eventuele schadevergoeding te kunnen uitbetalen aan de slachtoffers.

Meestal gaat het goed

Er zijn veel websites waarop mensen diensten zoals kluswerkzaamheden kunnen aanbieden en vaak gebeurt dit naar volle tevredenheid van alle partijen, aldus de politie. ‘Maar soms zijn er mensen die misbruik maken van het vertrouwen. Je doet dan bijvoorbeeld een aanbetaling voor een product of een dienst, maar je krijgt niets geleverd en je hoort nooit meer iets terug van de oplichter. De politie werkt nauw samen met het Openbaar Ministerie, banken en websites die goederen en diensten aanbieden om internetoplichting aan te pakken,’ aldus een bericht. Wie slachtoffer is geworden van internetoplichting kan in sommige gevallen via internet aangifte doen. Ook kan contact worden opgenomen met de politie via het telefoonnummer 0900 – 8844.

Reacties

Cookieinstellingen