Politie Krommenie waarschuwt voor diefstal e-bikes

17 feb 2022, 16:37 112
screenshot 20220217 161603
De wijkagenten van Krommenie waarschuwen via Twitter dat er weer fietsendieven actief zijn in het dorp, die het vooral op elektrische exemplaren gemunt hebben. 'Zet je fiets goed vast met een extra slot en zoveel mogelijk binnen. Bel 112 als je ziet dat iemand zich verdacht gedraagt bij gestalde fietsen,' aldus de tweet.
De populariteit van e-bikes bij het dievengilde is een landelijke trend. Vorig jaar steege het aantal aangiften van diefstal van elektrische fietsen met 25 procent tot ruim 20.000, volgens een analyse van de cijfers van de de Nationale Politie door de Stichting Aanpak Fiets- en e-bikediefstal (Safe). Meestal worden de fietsen ingepikt terwijl ze op straat staan, maar in 1908 gevallen verdwenen ze uit woningen, garageboxen, schuren en andere bouwwerken. Safe concludeert hieruit dat criminelen goed observeren waar e-bikes worden gestald. Diefstal van e-bikes is ook een probleem in fietsenstalling De Droogschuur bij het Zaandamse station.

Gewone fietsen

Het aantal aangiftes van gewone gestolen fietsen halveerde landeliejk gezien bijna in 2021, van 47.944 een jaar eerder tot 26.365. Volgens Safe is het echter aannemelijk dat steeds minder mensen aangifte doen van een 'gewone' fietsendiefstal. Uit onderzoek van Bureau Beke in het najaar van 2020 bleek dat slechts veertien procent van de laatste groep slachtoffers aangifte deed. E-bikes zijn meestal verzekerd en de verzekeraar eist bij diefstal dat er een aangifte ligt, en bovendien gaat het om veel duurdere bezittingen.