112

Arrestatie vanwege oplichting met nepnieuws over crypto’s

Foto: Pixavay / QuinceCreative

De Fiod heeft in het cellencomplex in Zaandijk een 28-jarige Amsterdammer aangehouden die wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met oplichting middels websites met nepnieuws. Potentiƫle slachtoffers komen daarop terecht via crypto-advertenties op onder andere Facebook.

De man die inmiddels weer op vrije voeten is kwam bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst in beeld in een strafrechtelijk onderzoek naar deze bende, die een grootschalig netwerk in beheer had van verschillende nepnieuwscampagnes. Daarbij werd ook de identiteit van bekende personen en nieuwssites misbruikt. Consumenten werden met fictieve beweringen en nep-reviews verleid om door te klikken.

Cryptomania

De Fiod en het Openbaar Ministerie blijven hier tegen optreden, zo laten ze weten. Ze roepen burgers daarnaast op om niet in advertenties die vrijwel onmiddellijke rijkdom beloven te trappen. Mochten mensen toch willen beleggen in cryptovaluta, dan wordt geadviseerd om dit te doen bij een bedrijf dat bij De Nederlandsche Bank geregistreerd is als crypto-instelling. ‘Nog steeds verschijnen deze advertenties online. Sommige platforms treden hier meer tegen op dan andere. Internetplatforms die deze advertenties (nog) niet actief verwijderen zouden dan ook meer werk moeten maken van het weren hiervan,’ aldus de Fiod en het OM.

Reacties

Cookieinstellingen