112

Zestienjarige Zaandammer met slotentrekker moet 2500 euro betalen

Foto: Flickr

De dwangsom voor mensen die op straat met inbrekersgereedschap worden betrapt heeft een eerste ‘slachtoffer’ geeist: een zestienjarige Zaandammer mag nu daadwerkelijk 2500 euro aftikken.

De tiener is voor de tweede keer tegen de lamp gelopen en moet nu de 2500 euro betalen die hem eerder door de gemeente voorwaardelijk was opgelegd. Bij een tweede overtreding moet er betaald worden. De Zaandammer had een slotentrekker bij zich, die onder meer wordt gebruikt voor het verwijderen van contactsloten uit snor- en bromfietsen.

Strafrecht schrikt niet genoeg af

Het vervoeren van inbrekerswerktuigen is een overtreding die in het strafrecht wordt afgedaan met een relatief lage boete van 140 euro, waardoor het preventieve effect klein is. Met bestuursrechtelijk handhaven kan een last onder dwangsom worden opgelegd. Dat betekent dat een recidivist de dwangsom van 2500 euro de volgende keer dient te voldoen.

De jonge Zaandammer werd eind augustus voor het eerst betrapt toen hij in het centrum van zijn woonplaats opviel omdat hij nogal ‘winters’ gekleed was. Er werd toen ook al een slotentrekker gevonden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen