112

Bestuurders rijbewijs kwijt na racen op Vermiljoenweg

De Vermiljoenweg in Zaandam.
Foto: Google Street View

Twee snelheidsmaniakken zagen afgelopen woensdag een onopvallende politieauto over het hoofd op de Vermiljoenweg in Zaandam en dat komt ze duur te staan. Ze zijn beide hun rijbewijs kwijt en zijn daarnaast aangemeld voor een EMG-cursus.

De twee probeerden het meeste uit hun sportieve auto’s te halen en dat was voor de bestuurder van een BMW – gecorrigeerd – 103 kilometer per uur en voor de man achter het stuur van een Volkswagen Golf één kilometer minder hard, waar 50 kilometer per uur de maximumsnelheid is. Daarop zijn de rijbewijzen van de 32- en 22-jarige Zaankanters ingevorderd. Wanneer ze die terugkrijgen is de vraag.

EMG-cursus

De Educatieve Maatregel Gedrag wordt opgelegd aan bestuurders die zich asociaal of risicovol gedragen op de weg en daar horen naast veel te hard rijden – in de bebouwde kom meer dan 50 kilometer per uur te snel – onder andere bumperkleven, andere verkeersdeelnemers afsnijden en door rood rijden bij. De cursus moet hen ervan doordringen dat ze verkeerd bezig zijn en hoe het wel moet. De cursus is verplicht nadat er een brief van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen op de mat ploft met een oproep. Wie die negeert ziet het rijbewijs ongeldig worden verklaard.

Rijontzegging mogelijk

Mensen mogen tijdens de cursus over verantwoord rijgedrag in principe blijven rijden, maar soms bepaalt de rechter of het Openbaar Ministerie dat daar tijdelijk geen sprake van kan zijn en volgt een rijontzegging. De cursus bestaat uit een persoonlijk gesprek van een uur, een bijeenkomst van een hele dag en twee bijeenkomsten van vier uur, verspreid over zeven weken. Hij wordt gegeven bij de CBR-examenlocaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Zwolle en moet door de deelnemer zelg betaald worden.

Prijzige les

De kosten bestaan uit twee delen: de vaste kosten voor het opleggen van de cursus (à raison van 433 euro) en de kosten voor de cursus zelf, de uitvoeringskosten van 834 euro. In termijnen betalen voor de uitvoeringskosten is mogelijk, maar wie de opleggingskosten niet binnn de gestelde termijn voldoet zit vervolgens met een ongeldig verklaard rijbewijs én met een incassobureau op de nek dat het geld alsnog wil zien, inclusief bijkomende kosten. In dat geval kan de prijs voor een Max Verstappen-momentje dus heel snel heel hoog oplopen.

Reacties