112

Graffitispuiter uit Zaandam aangehouden in Haarlem

Een bekladde trein op het station in Wormerveer.
Een bekladde trein op het station in Wormerveer.
Foto: Twitter / Wijkagenten Krommenie

Vier verdachten van het bekladden van een treinstel zijn vanochtend rond 04:50 uur aangehouden in Haarlem. Medewerkers van de NS betrapten het viertal, onder wie een negentienjarige Zaandammer. Zij waarschuwden de politie.

Hoewel de ‘artiesten’ er daarop vandoor gingen wisten agenten de verdachten aan te houden. Dat zijn verder een 27-jarige man uit Almere en twee vrouwen van achttien en negentien jaar uit Amsterdam. Diverse spullen zoals spuitmondjes zijn als bewijs in beslag genomen. Het viertal zit vast voor verhoor en onderzoek. Het spoorbedrijf is jaarlijks tien tot twaalf miljoen euro kwijt aan schade door graffiti op treinstellen. In Haarlem komt het gemiddeld drie à vier keer per week voor dat treinstellen worden bespoten, werd eind vorig jaar bekendgemaakt.

Schade vergoeden

Daarmee stond de gemeente toen op de tweede plek van graffitivandalisme aan treinen. In het verleden werden er al bewakingscamera’s geplaatst en zijn de hekken rond het rangeerterrein verhoogd. Ook lopen er meerdere nachten bewakers met honden rond. Toch lukt het vaak niet om daders op heterdaad te betrappen. De politie is er extra alert op. Worden spuiters betrapt, dan wordt de schade die ze hebben aangericht bij hen in rekening gebracht naast de straf die ze van de rechter krijgen.

Reacties

Cookieinstellingen