112

Doorzoekingen in verband met misbruik coronasteun

Foto: Pixabay / Vanderpixa

De Fiod heeft gisteren vijf locaties in Zaanstad en Amsterdam doorzocht in een onderzoek naar fraude met de Tegemoetkoming Vaste Lasten, een subsidie voor MKB’ers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen maar wel doorlopende vaste lasten hebben.

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst doorzocht twee woningen en een bedrijfspand in Zaanstad en een woning en bedrijfsgebouw in Amsterdam. Hierbij is beslag gelegd op 340.000 euro contant geld en een grote hoeveelheid sieraden. Ook is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Er is vooralsnog niemand aangehouden. Het fraudeonderzoek startte nadat een bank een ongebruikelijke transactie had gemeld bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU). In het onderzoek van de Fiod kwamen meerdere verdachten in beeld die  vermoedelijk in georganiseerd verband aanvragen voor een TVL-subsidie hebben ingediend.

Prioriteit coronacriminaliteit

Hierbij maakten de verdachten gebruik van vennootschappen en de identiteit van derden. Ook zouden ze voor tienduizenden euro´s producten hebben besteld op naam van de gebruikte vennootschappen. De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven, maar helaas zien sommigen kansen voor fraude, schrijft de diensr naar aanleiding van deze zaak. ‘Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.’ Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Reacties