112

Zwarte rookwolken boven de Zaanstreek door brand bij afvalverwerker AEB

Foto: Pixabay

Een brand in het Westelijk Havengebied in Amsterdam heeft gistermiddag ook in de Zaanstreek voor rookoverlast gezorgd. De zeer grote brand woedde bij afvalverwerkingsbedrijf AEB aan de Australiëhavenweg.

De gitzwarte rookwolken die daarbij vrijkwamen bevatten volgens de autoriteiten geen gevaarlijke stoffen. Het vuur legde een loods in de as waar onder meer oude batterijen en tl-buizen werden opgeslagen. Mogelijk is kortsluiting in één van die batterijen de oorzaak van de vuurzee geweest.

De loods van ongeveer 80 meter diep en 20 meter breed moet als verloren worden beschouwd. Het was al de vierde brand in het Westelijk Havengebied dit jaar.

Eind november 2014 was er ook al een grote brand bij AEB. Toen duurde het lang voordat de brandweer het vuur onder controle, doordat het vuur in de hoogspanningsruimte woedde wat tot veel rookontwikkeling leidde. Daardoor was niet te zien waar de brand precies was.

Asbest

Onlangs kwam AEB nog in het nieuws nadat een aannemer had gewaarschuwd dat er mogelijk asbest aanwezig was in een hulpstof (staalgrit) die bij onderhoudswerkzaamheden werd gebruikt. Alle medewerkers moesten uit voorzorg een douche nemen en schone kleding aantrekken voordat zij het bedrijfsterrein mochten verlaten.

Het grit bleek later inderdaad sporen van asbest te bevatten. AEB kondigde toen aan in gesprek te gaan met alle betrokken partijen en toeleveranciers om vast te stellen wat er precies fout was gegaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen