112

Franse roversbende op strooptocht in Zaanse supermarkt

Foto: Politie Zaanstreek

Een beveiligingsmedewerker van de AH XL aan het Koningin Julianaplein in Zaandam heeft gisteravond een roversbende bestaande uit vier Franse zussen en hun jongere broertje overgedragen aan de politie. Hij had op de camerabeelden gezien dat ze samen de winkel in waren gekomen en aan het proletatisch winkelen sloegen.

Op de beelden was te zien dat de vrouwen meerdere artikelen aan elkaar overgaven en in één van de twee tassen stopten die de jongen bij zich droeg. Hierna passeerde de jongen met de tassen de kassa zonder te betalen, één van de vrouwen legde een artikel op de band en liep door zonder iets af re rekenen, met de andere vrouwen er achteraan. De vrouw die iets op de band legde was duidelijk de caissière aan het afleiden. Genoeg gezien hebbende besloot de beveiliger het hele kwartet aan te houden. Wat volgde berekende nogal wat werk voor de politie.

Smoezen zat

Niemand had identiteitspapieren bij zich en volgens het verhaal van de arrestanten waren ze hier maar twee dagen en moesten ze de volgende morgen weer aan het werk in Parijs. Ook verklaarden de drie gezusters dat zij niets gestolen hadden maar dat hun broertje, die dertien jaar zou zijn, dit gedaan had. In Frankrijk worden minderjarigen onder de veertien niet ingesloten voor dit soort diefstallen, maar in Nederland kunnen kinderen vanaf twaalf jaar worden vervolgd. Nadat hen dat mede was gedeeld en ze hoorden dat ze een nachtje in de politiecel zouden doorbrengen veranderde het verhaal: de jongen zou weer naar school moeten. De Franse scholen zijn echter dicht in verband met corona.

Daarna verscheen de baby van één van de vrouwen ten tonele, die moedermelk zou moeten hebben. Die baby bleek al zeven maanden oud te zijn, dus ook dat beroep op clementie werd niet gehonoreerd. Daarna kwam het verhaal dat de jongen suikerziekte zou hebben,  waardoor hij niet op het bureau kon blijven. Daar werd een arts voor ingeschakeld. ‘Het was heel duidelijk dat er constant dingen werden aangedragen om de verdachten vrij te krijgen,’ aldus de politie. Dat feest ging echter niet door.

Buit zo’n 40 euro waard

De vrouwen van 24, 22 en achttien jaar en het broertje zijn ingesloten. De supermarkt deed aangifte van de diefstal van goederen met een totale waarde van ongeveer 40 euro. Het onderzoek naar de identiteit van de roversbende en de diefstallen wordt voortgezet en de officier zal zich buigen over de verdere afdoening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen