112

Vroeg vuurwerk: mortier in Het Kalf, gesneuvelde ruiten in Wormerveer

Schade door vuurwerk 'over de schutting' in Wormerveer.
Schade door vuurwerk 'over de schutting' in Wormerveer.
Foto: Facebook / Jordy Klomp

Afgelopen zaterdag is bij de Drielse Wetering in Het Kalf in Zaandam een volgens de politie ‘levensgevaarlijke’ mortier aangetroffen. Het illegale vuurwerk is afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. In een woning in Wormerveer gingen onlangs drie ruiten aan gort door vuurwerk (zie hierboven). Dat knallen en overlast al lang voor de jaarwisseling begint is niet nieuw, maar het lijkt dit jaar erger dan anders.

Het afsteken van vuurwerk begon ook al lang voordat het eenmalige verbod erop tijdens de komende jaarwisseling werd afgekondigd. Er bestaan in de hele Europese Unie vier categorieën, van eenvoudig vuurwerk in categorie F1 (fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes en fonteinen die het hele jaar door mogen worden verkocht) tot aan zwaar professioneel vuurwerk in categorie F4. Volgens de Europese Pyrorichtlijn mag vanwege de openbare orde, gezondheid of veiligheid het afsteken en de verkoop van vuurwerk verboden worden voor de categorieën F2 en F3. De categorie F4 is alleen voor professionals toegestaan.

Wie de komende jaarwisseling toch vuurwerk afsteekt kan rekenen op een boete van zeker 100 euro en een aantekening op het strafblad. Steeds meer burgemeesters tonen zich een voorstander van een uitbreiding vvan het vuurwerkverbod door ook het bezit ervan strafbaar te stellen en ook carbid op te nemen in de lijst van verboden vuurwerk. De vrees bestaat dat het vooral in landelijke gebieden populaire carbidschieten zal overslaan naar de rest van het land, waar het ongeoefende gebruik ervan tot dramatische taferelen kan leiden.

Michelle Willemsen vroeg na de afkondiging van het vuurwerkverbod voor De Telegraaf aan jongeren in Zaandam wat zij daarvan vinden. De meningen blijken behoorlijk uiteen te lopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen