112

Tientallen bestuurders 230 euro armer wegens gebruik van smartphone achter het stuur

Foto: Pexel

De afgelopen twee dagen zijn tijdens verkeerscontroles door de hele provincie, en ook op de A8 in Zaanstad, tientallen mensen bekeurd voor het gebruik van een smartphone achter het stuur. In ons deel van Noord-Holland waren drie bellers de klos.

Gisterochtend en -middag zetten drie motoragenten in totaal veertien bestuurders aan de kant. In Amsterdam-Noord werd een vrachtwagenchauffeur aan de kant gezet die druk aan het appen was. Een automobilist die op de N203 in Uitgeest met een smartphone aan het oor reed ontkwam evenmin aan een boete van 230 euro.

Richting aangeven

Behalve wegens bellen en appen werden ook bestuurders bekeurd die aan het navigeren waren met behulp van hun smartphone. Een van de betrapte overtreders had een wel heel bijzonder excuus waarom hij aan het bellen was: de richtingaanwijzer van zijn aanhanger was stuk en daarom moest hij zijn collega, die achter hem reed, per telefoon doorgeven waar hij zou afslaan.

Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden heeft een negatief effect op het rijgedrag. Dit geldt zowel voor bellen, het intoetsen van een nummer, appen als internetten.

In de afgelopen twaalf maanden kwamen bergingsbedrijven van de Stichting IMN 25.963 keer in actie bij ongevallen op hoofdwegen en dat was een stijging van 27 procent ten opzichte van vier jaar geleden. De stijging deed zich voor in alle delen van het land.

Sinds 2013 meer ongevallen

IMN is sinds 1999 verantwoordelijk voor de afhandeling van incidenten met personenauto’s op snelwegen en op circa 3000 kilometer provinciale en gemeentelijke wegen. Het aantal ongevallen daalde jarenlang met een tot twee procent per jaar, tot in 2013 toen het aantal ongevallen op jaarbasis een dieptepunt bereikte. Sindsdien is er sprake van een vrijwel ononderbroken stijging.

De stichting doet geen onderzoek naar de oorzaak daarvan, maar andere bronnen laten er geen twijfel over bestaan dat het toenemend gebruik van smartphones achter het stuur de belangrijkste factor is. TNO stelde onlangs vast dat priegelen met een smartphone tijdens het rijden de kans op een gevaarlijke verkeerssituatie met een factor 23 verhoogt.

Schokkende beelden

Wij vonden een filmpje uit Azië waar men kennelijk voorlichting belangrijker vindt dan het verdoezelen van schokkende beelden. Te zien is hoe voetgangers totaal geabsorbeerd door hun telefoons hun omgeving uit het oog verliezen en dat in een aantal gevallen ongetwijfeld met de dood hebben moeten bekopen. Waarom zouden wij in de auto anders op de lokroep van de telefoon reageren?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen