112

Zaandijker op transport naar Denemarken op verdenking cocaïnesmokkel

Foto: Wikimedia / BakkeBaarend

De politie heeft op dinsdag 3 november in Zaandijk een 48-jarige man in zijn woning aangehouden die door de Deense autoriteiten gezocht wordt als verdachte van betrokkenheid bij enkele cocaïnetransporten in dat land. Denemarken verzocht Nederland om hem op te pakken en over te leveren. De verdachte hangt daar mogelijk een celstraf van zestien jaar boven het hoofd.

De arrestatie maakte deel uit van een breed offensief tegen malafide transportbedrijven dat afgelopen week werd afgetrapt. Het moet de  integriteit binnen de transportbranche versterken en criminele inmenging voorkomen. Samenwerkende overheidsorganisaties als gemeenten, het Openbaar Ministerie, de politie, Douane, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Belastingdienst en de Fiod en de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) hebben de handen ineen geslagen. Alle betrokkenen hebben er belang bij dat de rotte appels uit de transportwereld verwijderd worden, aldus de politie.

Koffiemok met een boodschap

De nadruk ligt vooral op preventie en voorlichting binnen de sector: chauffeurs en ondernemers aanspreken en bewustwording creëren. Zij kennen hun eigen sector het best en kunnen met hun kennis van het bonafide proces aangeven welke afwijkingen wijzen op malafide invloeden. Zo spraken politiemensen op verschillende plaatsen met chauffeurs over criminele inmenging en de risico´s die dat met zich meebrengt. Daarbij deelden de agenten koffiemokken uit met een QR-code. Wanneer de chauffeur die inscant ziet hij een animatie waarin de criminele infiltratie binnen de sector en de daaraan verbonden gevaren beeldend wordt uitgelegd.

Gedurende de afgelopen week werden transportbedrijven bezocht en transportcontroles langs de weg uitgevoerd. De resultaten:

  • Door verschillende overheidsorganisaties zijn negentien bedrijven bezocht en bij twaalf daarvan werden afwijkingen geconstateerd in de bedrijfsstructuur, in de boeken of overtredingen van de wet- en regelgeving. Deze bedrijven krijgen binnenkort een hercontrole;
  • Bij controles van de Douane zijn op verschillende plaatsen 3000 liter rode diesel aangetroffen terwijl deze niet gebruikt mocht worden. De diesel is in beslag genomen en de boetes en naheffingen bedragen 2200 euro;
  • Er is voor 1,2 miljoen euro aan openstaande vorderingen door de Belastingdienst geïnd bij de bezochte bedrijven;
  • Op het terrein van één van de bezochte bedrijven is een vijf jaar geleden in België gestolen vrachtwagen aangetroffen. Dit wordt nader onderzocht;

Door het Team Verkeer van de regio Zeeland – West Brabant, waar de actie van start ging zijn 37 transportcontroles uitgevoerd. Daarbij zijn bijna 40 bekeuringen uitgedeeld voor onder andere het niet handsfree bellen, het negeren van een  inhaalverbod, te veel verlichting voeren, onvoldoende ladingzekering, vervoer zonder vervoersvergunning, overschrijding van de maximumhoogte en lengte en overschrijding van de rij- en rusttijden.

Aanhoudingen voor cocaïnesmokkel

Op dinsdag 3 november zijn drie personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 4500 kilo cocaïne in de haven van Vlissingen in april van dit jaar. De douane ontdekte toen de verdovende middelen in een container met bananen afkomstig uit Costa Rica. Het onderzoek naar de invoer is door de douane overgedragen aan de dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid. De verdachten zijn een 38-jarige man uit Vlissingen, een 23-jarige vrouw uit Grijpskerke en een 46-jarige man uit Middelburg die in het huis van bewaring De Schie in Rotterdam is aangehouden. Hij verblijft daar omdat hij ook verdachte is in een ander opsporingsonderzoek.

Diezelfde dag heeft de politie in verband met een onderzoek naar de handel en het transport van verdovende middelen een woning doorzocht in St. Willibrord, bewoond door familieleden van een nog spoorloze verdachte. In het huis troffen rechercheurs van de Landelijke Eenheid bijna 13.000 euro in contanten aan, die in beslag zijn genomen.

Reacties