112

Zedenzaak na twaalf jaar waarschijnlijk alsnog opgelost

Foto: Politie Zaanstreek

Zedenrechercheurs hebben gisteren een 61-jarige man aangehouden in verband met een zedenzaak uit 2008. Nieuw DNA-onderzoek leidde tot zijn arrestatie.

Op zaterdag 21 juni 2008 werd in Molenwijk in Amsterdam-Noord een achtjarig meisje seksueel misbruikt. Onderweg van een buurtfeest naar huis wist een man op een fiets het kind de bosjes in te lokken. Daar werd ze seksueel misbruikt. De man vluchtte en wist te ontkomen. Daarop werd direct een uitgebreid onderzoek gestart en forensisch materiaal veiliggesteld. De zaak had grote impact op de omgeving. Ondanks het uitgebreide onderzoek en veel media-aandacht kon destijds geen verdachte worden vervolgd. Zedenrechercheurs kregen gedurende het onderzoek wel een verdachte in beeld, die in Zaandam voor soortgelijke delicten was veroordeeld. Zijn betrokkenheid bij dit misdrijf kon echter onvoldoende met bewijs worden gestaafd.

Ook oude zaken krijgen aandacht

Nieuwe DNA-technieken hebben echter gemaakt dat de zaak alsnog in een stroomversnelling kwam. Forensisch rechercheurs van het Amsterdamse Coldcase-team wisten in nauwe samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut dit jaar de identiteit vast te stellen van de verdachte in dit onderzoek. ‘De tactisch rechercheurs van de afdeling zeden geven hiermee ook de boodschap af dat ook in nog niet opgeloste zaken verdachten kunnen blijven rekenen op aandacht,’ meldt de politie in een persbericht. De verdachte, die al eerder veroordeeld is voor zedenzaken is in verzekering gesteld.

Reacties