112

Man met onwaarschijnlijke hoeveelheid amfetamine in het verkeer

Foto: Politie Zaanstreek

Een paar weken geleden op grond van de verdenking van het rijden onder invloed van drugs aangehouden bestuurder blijkt na bloedonderzoek amfetamine met een waarde van 1500 in zijn bloed te hebben gehad. ‘Een recordje,’ aldus de politie op Facebook. De wet schrijft een grenswaarde van 50 (ofwel 50 microgram – dat is 0,05 milligram – per liter bloed) voor.

Op het rijden onder invloed van drugs staan forse straffen en het is wel zeker dat deze arrestant niet gespaard zal worden, gezien de mate waarin hij de verkeersveiligheid in gevaar heeft gebracht. Een onvoorwaardelijke rijontzegging en een forse boete zijn niet de enige vooruitzichten. Er moet een onderzoek komen naar de rijvaardigheid van de man, dat hij zelf zal moeten betalen. Daar is ongeveer 1250 euro mee gemoeid. Tijdens zo’n onderzoek wordt gekeken naar de mate waarin iemand regelmatig drugs gebruikt en een verslaving heeft opgebouwd. In de praktijk blijkt zo’n 70 procent van de bestuurders niet door het onderzoek te komen.

Dat betekent in ieder geval in het daaropvolgende jaar geen nieuw rijbewijs. Daarna kan dat wel, maar vindt er eerst opnieuw  – op eigen kosten – een (bloed)onderzoek plaats. In het gunstigste geval krijgt iemand dan eerst een tijdelijk rijbewijs voor bijvoorbeeld een jaar, waarna nogmaals een keuring plaats moet vinden.

 

 

Reacties