112

Zaandijker opent de deur voor politie met een machete in de hand

De machete.
De machete.
Foto: Politie Zaanstreek

Een man die de deur opendeed met een machete in zijn hand is gisteravond in Zaandijk aangehouden door de politie. In het huis van de 26-jarige man werd ook een wapenstok gevonden.

Een anonieme tipgever vertelde de politie dat de verdachte hem een vuurwapen had laten zien. Toen agenten bij het adres van de man aankwamen, deed hij open met de 56 centimeter lange machete in zijn hand. Aan het verzoek van de agenten om het wapen los te laten, werd onmiddellijk gehoor gegeven. Ze konden de man zodoende zonder problemen aanhouden.

Tijdens een zoektocht door de woning werd geen vuurwapen gevonden. Wel ontdekten de agenten een wapenstok. Die is samen met de machete in beslag genomen. Machetes of kapmessen zitten wat grootte betreft in tussen een groot mes en een klein zwaard. Ze worden in met name de tropen veel gebruikt in de landbouw. Een kapmes van ruim een halve meter is bovengemiddeld lang.

In Nederland is een machete volgens de Wet wapens en munitie een zwaard en valt daardoor onder categorie IV sub 2°: degens, zwaarden, sabels en bajonetten. Het bezit daarvan is niet strafbaar, mits de bezitter ouder is dan achttien jaar. Ermee op straat rondlopen is verboden, maar vervoeren mag wel. De machete moet dan wel zodanig verpakt zijn dat hij niet onmiddellijk kan worden gebruikt. Ook het bezit van een wapenstok is op zich niet strafbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen