112

Groot assortiment drugs gevonden in geparkeerde auto in Assendelft

Foto: Twitter

De politie heeft afgelopen vrijdagavond op de Maneschijn in Assendelft een heel assortiment hard- en softdrugs aangetroffen in een geparkeerde auto. Daarin zat ook een man die zwaar onder invloed van verdovende middelen was.

De politie was bij de auto gaan kijken na een tip over de aanwezigheid van een van de wereld geraakte bestuurder in de stilstaande wagen. Na controle bleek de man meerdere soorten drugs bij zich te hebben. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Zaandijk.

‘Het is een 28-dagen zaak geworden’, aldus de politie op haar Facebookpagina. Dit betekent dat zij 28 dagen de tijd heeft om de zaak te onderzoeken. De verdachte mag thuis het resultaat afwachten.

Procedure

Wanneer de politie iemand aanhoudt wegens een strafbaar feit, mag de politie hem of haar verhoren op het politiebureau. Jongeren onder de achttien jaar ook: ouders hoeven daar niet bij aanwezig te zijn. De politie brengt hen wel zo snel mogelijk op de hoogte.

Sinds 1 maart 2017 heeft een verdachte recht op bijstand van een advocaat voorafgaand en tijdens het politieverhoor. De politie mag mensen bij een verdenking van een ernstig feit nu iets langer vasthouden voor onderzoek dan vroeger: maximaal negen uur. Zo is er voldoende tijd om een advocaat te regelen. De tijd tussen middernacht en 9:00 uur telt hierbij niet mee.

De (hulp)officier van justitie bepaalt of verdachten langer op het bureau moeten blijven voor verhoor. Deze inverzekeringstelling duurt in eerste instantie maximaal drie dagen. In deze periode overlegt de politie met een officier van justitie wat er verder moet gebeuren. Er zijn drie mogelijkheden:

  • De politie houdt de verdachte nog maximaal drie dagen langer vast op het politiebureau;
  • De politie laat de verdachte vrij;
  • De verdachte wordt voorgeleid aan de officier van justitie.

In het laatste geval zijn er nog twee mogelijke uitkomsten:

  • De officier van justitie vindt voorlopige hechtenis niet nodig en de verdachte wordt naar huis gestuurd. Als de officier van justitie besluit te vervolgen, krijgt hij of zij een dagvaarding mee. Daarin staat wanneer de zaak voor de rechter komt.
  • De officier van justitie vraagt de rechter-commissaris om een bevel tot bewaring af te geven. Daarmee begint de voorlopige hechtenis.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen