112

Politie waarschuwt voor geweld na afspraak via homo-datingsites

Foto: Pixabay / Geralt

De afgelopen weken is de politie gebleken dat criminelen mensen beroven dan wel oplichten na een afspraak via een datingsite voor homo-mannen. Ze gebruiken hiervoor een nepaccount en maken een afspraak voor een ontmoeting, meestal op een afgelegen locatie waar hun ‘date’ dan beroofd wordt of wordt gedreigd met geweld of chantage. Hierbij wordt niet geschroomd om ook werkelijk geweld te gebruiken. De politie roept slachtoffers op om zich te melden.

Er is inmiddels een aantal aangiften binnen in onze provincie, maar bekend is dat niet elk slachtoffer zich durft te melden. Soms is er sprake van schaamte bij de slachtoffers, maar de politie wil graag alle mogelijke informatie verzamelen om dit soort ‘nare criminaliteit’ aan te pakken en te doen stoppen, aldus de Facebook-pagina van de politie Zaanstreek. ‘Dit kan alleen maar als er genoeg aanknopingspunten zijn. Zo kunnen we de criminelen stoppen die de soms kwetsbare LHBT-doelgroep de dupe laten worden.’ Daarnaast kunnen  speciaal opgeleide politiemensen de slachtoffers in een gesprek helpen bij de verwerking van hun ervaring. Zij kunnen hen waar nodig ook doorverwijzen.

Roze in Blauw

De politie heeft een speciaal netwerk voor lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders: Roze in Blauw. Roze in Blauw werkt samen met hulpverleningsinstanties en homo- en lesbo-emancipatieorganisaties en bestaat uit politiemensen uit alle onderdelen van de politie-organisatie die zelf LHBT’er zijn of veel affiniteit met het onderwerp hebben. Zij staan klaar om te luisteren en om advies te geven. Roze is Blauw Noord-Holland is bereikbaar via de e-mail of via het telefoonnummer 088- 169 1234 (24 uur per dag, zeven dagen per week). Bel bij spoed altijd 112. Anoniem melding doen kan ook, via Meld Misdaad Anoniem en het telefoonnummer 0800 – 7000. De politie heeft ook enkele tips om te voorkomen dat mensen het slachtoffer van van dit soort criminaliteit worden:

  • Spreek niet meteen bij iemand thuis af en geef nooit het eigen adres aan een onbekende. Het is beter om eerst bijvoorbeeld in een café, koffietentje of bioscoop af te spreken. In elk geval op een plek waar voldoende andere mensen zijn.
  • Maak een screenshot van de gegevens van de date. Dit kan later handig zijn voor het politieonderzoek.
  • Bel altijd eerst even met de date, waarbij videobellen de voorkeur heeft. Zo weet u in ieder geval dat de persoon aan de andere kant van de telefoon de persoon is waar u mee aan het chatten bent.
  • Hebt u een date? Laat een goede vriend(in) dit weten en deel eventueel de live locatie.
  • Vraag of de persoon een ander account heeft op social media, zoals Facebook of Instagram en bekijk deze.
  • Zorg ervoor dat u niet al te veel persoonlijke informatie vooraf deelt: dat kan ervoor zorgen dat criminelen u daarmee gaan chanteren.
  • Hou het gezonde verstand erbij: hebt u een slecht gevoel over een date, haak dan af en doe niets tegen uw zin.

Bent u toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd melding en/of aangifte bij de politie of via Roze in Blauw en maak screenshots van het online contact dat u hebt gehad met de ‘nep’-date. Informeer na overleg met de politie ook de desbetreffende datingsite.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen