112

Auto spontaan in vlammen op; bestuurder ongedeerd

Foto: Pixabay

Op de Westkolkdijk bij het kruispunt met de Thorbeckeweg is gisteravond een personenwagen uitgebrand die spontaan in brand was gevlogen. Wegens de LPG-tank in de Audi moest de brandweer extra maatregelen nemen om een mogelijke explosie te voorkomen.

De auto vloog rond 18:30 uur in brand, vermoedelijk vanwege een technisch mankement. De bestuurder kon de auto tijdig verlaten. Zijn vervoermiddel moet echter als total toss worden beschouwd. Vergeleken met vroeger zit er in auto’s steeds meer electronica die kortsluiting kan veroorzaken en waardoor brand kan ontstaan. Daaraan kunnen ook ondeskundige reparaties een bijdrage leveren. Bij oude auto’s gaat het vaak slijtage van de bedrading. Vooral duurdere Italiaanse auto’s hebben daar last van.

Een nieuw probleem bij – al dan niet spontane – autobranden zijn de lithium-ion hoog voltage accu’s waarmee bijna alle nieuwe hybride en elektrische voertuigen zijn uitgerust. Om zo’n brandende accu te blussen zijn grote hoeveelheden water nodig en het is een extra lastige klus wanneer de accu niet goed toegankelijk is. Bovendien kan een al gedoofde accu opnieuw gaan branden: uit onderzoek bleek dat dit tot 22 uur na afloop van de brand nog kan gebeuren.

Reacties