112

‘Telefoon’ blijkt vermomming van een stroomstootwapen

Foto: Facebook / Still uit de video van Politie Zaanstreek

De politie heeft op Facebook een filmpje gedeeld van een bijzonder stroomstootwapen: het ziet eruit als een normale mobiele telefoon.

Het wapen werd in beslag genomen bij een Zaandammer, die het op het bureau moest achterlaten in ruil voor een strafbeschikking van 700 euro. De bedrieglijke ‘telefoon’ zal worden vernietigd. Omdat stroomstootwapens in Nederland verboden zijn worden ze vaak vermomd als zaklantaarn, wandelstok of camera. In Emmen werd twee jaar geleden al eens zo’n wapen in de vorm van een iPhone in beslag genomen.

Legaal in Duitsland en België

In alle gedaanten zijn de wapens voorzien van metalen plaatjes en batterijen om een elektrische schok te geven. Ook worden veeprikkers gebruikt voor de ombouw. Gemakkelijker is echter een aankoop onlineof een trip naar Duitsland of België, waar de wapens legaal te koop zijn. Wordt iemand ervan verdacht een stroomstootwapen te bezitten, dan mag de politie zonder diens toestemming zijn of haar woning doorzoeken. De maximale straf voor het bezit van een dergelijk wapen is een celstraf van negen maanden of een boete van 20.000 euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen