112

Afgelopen maanden zo’n 50 jongeren opgepakt voor geweld

Foto: Politie.nl

De politie heeft vandaag zes minderjarige jongens opgepakt voor geweldsdelicten die afgelopen januari werden gepleegd. De aanhoudingen volgen op een reeks eerdere aanhoudingen: de laatste maanden zijn er bijna 50 arrestaties geweest. De zeven zitten nog vast en hun rol wordt nader onderzocht.

Op maandag 15 januari werden een 42-jarige man uit Alkmaar en een minderjarige jongen uit Zaanstad in de Peperstraat in Zaandam op klaarlichte dag mishandeld door een grote groep jongeren. De slachtoffers werden meerdere keren geslagen en geschopt. Na onderzoek heeft de politie voor dit geweld zes verdachten kunnen identificeren. Het gaat om jongens tussen dertien en zeventien jaar afkomstig uit Zaanstad en Wormerland. Hun rol bij de mishandeling wordt verder onderzocht.

Cypressehout

Later die maand, op donderdag 25 januari werd een 20-jarige jongen uit Edam-Volendam naar aanleiding van een conflict mishandeld op de Cypressehout in Zaandam. In het gevecht met meerdere personen werd hij behalve met vuisten ook met een fles op het hoofd geslagen. Hiervoor moest hij voor behandeling naar het ziekenhuis. In dit onderzoek heeft de politie een zestienjarige jongen uit Zaanstad gearresteerd. Ook hij zit nog vast en zijn rol wordt verder onderzocht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Tijdens een huiszoeking bij de verdachte werden een vuurwapen en een gestolen elektrische fiets aangetroffen. Die zijn in beslag genomen.

Zorgwekkende toename

‘Binnen Zaanstad zien we de laatste maanden een zorgwekkende toename van geweldsdelicten waarbij groepen minderjarige jongeren betrokken zijn. Het betreft zware mishandelingen, openlijke geweldplegingen en berovingen. Deze groep hebben we inmiddels scherp in beeld en onze aanpak lijkt dan nu zijn vruchten af te werpen,’ zegt de Zaanse politiechef Sherwin Tjin-Asjoe. ‘Niet alleen omdat het onze taak is, we willen laten zien dat het gedrag dat deze jongeren vertonen niet normaal is. Door deze problematiek stevig aan te pakken, willen we dit gedrag duidelijk begrenzen en de geweldsspiraal doorbreken. Hierbij besef ik dat er meer nodig is dan alleen onze aanhoudingen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen