112

Bezorgers van ‘luchtpost’ gevangenis Westzaan opgepakt

Foto: Google Street View

De politie heeft op 5 maart drie mannen aangehouden die op bestelling drugs en telefoons afleverden in de penitentiaire inrichtingen in Westzaan, Lelystad en Veenhuizen. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

De zaak kwam aan het licht nadat bij de politie informatie was binnengekomen dat met behulp van drones bestellingen zouden worden afgeleverd aan gedetineerden in Nederland, België en Luxemburg. Uit onderzoek door de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies bleek dat er vanaf 2021 meerdere keren met een drone was gevlogen bij de drie Nederlandse gevangenissen. Ook in het buitenland zouden drones zijn ingezet om drugs en telefoons bij gedetineerden te krijgen.

Door het celraam

Veel van dit soort droppings liepen op niets uit doordat dit tijdig werd gezien door de beveiliging. Toch slaagden de verdachten erin om wel succesvol goederen te droppen. Zij wisten een telefoon zelfs zo gericht te bezorgen dat een gedetineerde deze zo door het raam van zijn cel kon aanpakken, laat de politie vandaag weten. De ‘leveranciers’ van de luchtpost kregen een ruime financiële vergoeding voor hun service. De drie opgepakte verdachten komen uit Amsterdam, Schiedam en Rijsenhout. In hun woningen heeft de politie drones en onderdelen van drones aangetroffen en verdovende middelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen