112

Assendelver met 282 kilometer per uur over A8

Foto: Politie.nl

Met 170 over de A8 gaat hard. Met 170 kilometer per uur daar nog overheen gaat het verstand te boven. Agenten hebben gisteren een automobilist staande gehouden die het even uitprobeerde. Het rijbewijs van de 40-jarige man uit Assendelft is ingevorderd en zijn auto is in beslag genomen.

Tijdens een lasercontrole op de A8 ter hoogte van Oostzaan werd er bij de man een snelheid gemeten van 282 kilometer per uur (272 na correctie) waar 100 is toegestaan. Het Openbaar Ministerie zal zich gaan buigen over de afdoening. De politie neemt in sommige gevallen het rijbewijs in, bijvoorbeeld als er meer dan 50 kilometer per uur te hard gereden wordt met de auto of 30 met de brommer. Of natuurlijk bij te veel alcohol. Als de politie een rijbewijs inneemt, moet zij ervoor zorgen dat het binnen drie dagen bij de officier van justitie is. Die moet dan binnen tien dagen beslissen of het teruggegeven wordt.

Ongelukken

Mensen krijgen het vaak terug, tenzij het al de derde of de vierde keer (of misschien zelfs meer) is dat het rijbewijs is ingenomen. Een auto wordt in beslag genomen als de automobilist de maximumsnelheid met meer dan 100 procent overschrijdt. Als een automobilist wordt aangereden door een auto die 80 kilometer per uur rijdt, dan is de kans 20 keer zo groot dat het slachtoffer eraan overlijdt, dan wanneer die auto 30 kilometer per uur rijdt. Voor fietsers en voetgangers is dit verschil nog groter.

Uit onderzoeken door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat als bestuurders vijf keer per jaar te hard rijden (en een boete krijgen), de kans tien keer zo groot is dat zij een ernstig verkeersongeval veroorzaken. Of ze die boetes nu kregen omdat ze veel te hard of een klein beetje te hard hebben gereden maakt daarbij niet uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen