112

Zaandammer wellicht coördinator drie schietpartijen in Brabant

Foto: Pixabay

De politie heeft vanochtend een 28-jarige man uit Zaandam van zijn bed gelicht voor drie beschietingen in Waalwijk en Tilburg in 2020. Hij wordt ervan verdacht dat hij een coördinerende rol heeft gespeeld. Eerder al werden twee verdachten in deze zaak opgepakt.

Het eerder aangehouden duo wordt verdacht van het geven van de opdracht tot de beschietingen. De Zaandammer stond in nauw contact met hen. Het begon in de nacht van 17 mei 2020 met de beschieting van een woning in Waalwijk. De bewoners zagen op dat moment niets bijzonders, maar bij daglicht bleek dat er meerdere inslagen in de gevel van de woning zaten. Ook troffen buurtbewoners een aantal hulzen aan die op de grond lagen en in de buurt werd een automatisch vuurwapen gevonden.

Schoten op auto

Op 4 juni 2020 werd er in Tilburg omstreeks 15:17 uur geschoten op een auto met daarin een man en zijn negenjarige dochter. Zij raakten daarbij niet gewond. In het bestuurdersportier van de auto werd later een gat van ongeveer een centimeter groot aangetroffen. Op 7 juni tenslotte werden rond 02:45 uur schoten gehoord in Tilburg. Een pand en geparkeerde auto’s raakten beschadigd, vermoedelijk door kogels. In het onderzoek naar de schietpartij trof de politie korte tijd later in de nabijheid een automatisch vuurwapen aan op de openbare weg.

Chat-app

Vanuit het onderzoek dat leidde tot de ontsluiting van berichten op de criminele chat-app Sky in 2021 kwam er informatie over deze drie beschietingen. Dat leidde vorig jaar tot de twee aanhoudingen van de vermoedelijke opdrachtgevers. Die informatie bracht het opnieuw opgestarte rechercheteam dit voorjaar op het spoor van de Zaandammer en mogelijk nog meer verdachten. Het onderzoek wordt voorgezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen