112

Twee Assendelvers vast voor drugs- en wapenhandel

Foto: Politie.nl

Twee mannen van 52 en 26 jaar uit Assendelft zijn op dinsdag 28 juni aangehouden op verdenking van drugs- en wapenhandel. Ook zijn hun woningen doorzocht. De oudste van de twee zou daarnaast grote geldbedragen hebben witgewassen.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op een auto, exclusieve horloges, cryptovaluta en op fysieke en digitale administratie. De Zaankanters worden verdacht van handel in ketamine, cocaïne en wapens. Criminele netwerken kunnen alleen actief blijven als zij (internationale) geldstromen opzetten die ondergronds of op een verhulde manier plaatsvinden en daar heeft één van de arrestanten zich volgens de politie ook mee beziggehouden.

EncroChat

De politie startte het onderzoek naar aanleiding van onderschepte cryptocommunicatie van provider EncroChat. Die in 2020 onderschepte communicatie heeft een schat aan informatie opgeleverd, omdat criminelen zich veilig waanden voor vreemde ogen. Intussen werden tussen 1 april 2020 en medio juni dat jaar meer dan 20 miljoen chatberichten live meegelezen door de politie. De data worden gebruikt om opsporingsonderzoeken mee te verrijken of te starten.

Reacties

Cookieinstellingen