Kinderboerderij krijgt respijt van de gemeente

Foto: De Bonte Belevenis

De kinderboerderij met ponypark en theehuis aan de Vaartdijk 25B in Assendelft mag voorlopig open blijven. Ook mag er grond worden afgegraven, gedraineerd en daarna opgehoogd voor het welzijn van de paarden.

Kinderboerderij De Bonte Belevenis en het theehuis zijn in strijd met het bestemmingsplan en provinciale regels. De mogelijkheden om de zaak te legaliseren worden door de gemeente bekeken, maar dat vergt veel tijd. Er moeten meerdere onderzoeken worden uitgevoerd en er moet overlegd worden met de provincie. Het college heeft daarom besloten om de situatie voorlopig te gedogen. Er mag voor het nieuwe seizoen bovendien een avonturenspeeltuin worden aangelegd.

Zaanstad staat dus welwillend tegenover de activiteiten aan de Vaartdijk, maar het is lang niet zeker dat de provincie net zo positief zal reageren. De locatie is namelijk bestemd als weidevogelgebied. En daar mag niets gebeuren wat de vogels kan verstoren. Het is een van de onderzoeken die Zaanstad nog moet uitvoeren: een eventuele afwijking van de provinciale regels moet worden onderbouwd.

De gemeente heeft bij het bestuderen van de kwestie ontdekt dat De Bonte Belevenis in een behoefte voorziet. Bij het besluit om voorlopig te gedogen is ook in overweging genomen dat er behoorlijk in de voorzieningen geïnvesteerd is. Of, in ambtelijke taal: ‘Na afweging van alle belangen, concluderen wij dat er op dit moment sprake is van een bijzondere omstandigheid waarbij het belang van voortzetting van het gebruik van de kinderboerderij zwaarder weegt dan de handhaving van de procedurele norm.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen