Zeldzame resistente ziekenhuisbacterie opgedoken in het ZMC

apr 05 2018, 9:34 Actueel
20785876 1658630247481418 7653185013923151619 o
Het Zaans Medisch Centrum neemt maatregelen na het opduiken van d e Citrobacter freundii bacterie met het zeldzame enzym New Delhi - metallo-bèta-lactamase , meldt het Noordhollands Dagblad vandaag. De resistente darmbacterie is gevonden bij negen patiënten.
Het ZMC gaat 1500 patiënten die in de afgelopen drie maanden klinisch behandeld zijn benaderen om mee te werken aan onderzoek naar de bacterie. Zorgmanager Pierre Grotens benadrukt in de krant dat er geen sprake is van een risico voor de volksgezondheid. En er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat huidige patiënten in aanraking komen met de bacterie.

Maag-darmziekten

De Citrobacter freundii behoort tot de
Enterobacteriaceae: staafvormige (darm)bacteriën
die
worden verdacht van het veroorzaken van acute of chronische maag-darm ziekten. De organismen zijn mogelijk afkomstig
uit
de natuurlijke omgeving, zoals het bos, oppervlaktewater
en
groenten van de volle grond. Ook kunnen ze aanwezig zijn in de ontlasting van gezonde mensen die geen ziekteverschijnselen hebben.
Citrobacter freundii
heeft
s
oms een toxine die identiek is aan dat van
de
bacterie
,
die voedselvergiftiging en ernstige lichamelijke klachten kan veroorzaken.

Antibioticaresistentie

New Delhi-metallo-bèta-lactamase of NDM-1 is een enzym dat bacteriën resistent maakt tegen vrijwel alle bekende antibiotica. Deze resistente bacteriën zijn aangetroffen in onder meer India en Pakistan en vandaar meegenomen door buitenlanders die erheen gingen voor een goedkope cosmetische behandeling in ziekenhuizen met een slechte hygiëne.
Bacteriën met het NDM-1-enzym zijn tot nu toe gevonden in Pakistan, Bangladesh, Australië, India, de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Nederland.