Op één dag CV's van 150.000 ingeschrevenen UWV ingezien

mei 10 , 19:26 Actueel
screenshot 20240510 192313
Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website Werk.nl die op 4 mei de CV’s van 150.000 mensen heeft ingezien en mogelijk ook heeft gedownload. Het gaat om mensen die op de site staan ingeschreven als werkzoekende. Een deel van hen is ook uitkeringsgerechtigde.
Volgens het UWV is op een 'buitenproportionele mate inzage geweest van CV’s'. De organisatie denkt dat deze ook zijn gedownload. Een deel van de loopbaangegevens bevat volgens het UWV ook persoonsgegevens van werkzoekenden. Er is een voorlopige melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 'Zeer kwalijk,' zegt directeur Werkbedrijf van het UWV Judith Duveen: 'Werk.nl is bedoeld om mensen die werk zoeken in contact te brengen met werkgevers en andersom. De CV’s die op de website staan zijn niet bedoeld voor andere doeleinden. We hebben direct passende maatregelen genomen en gaan de betrokken mensen zo goed mogelijk informeren over de gevolgen van deze onwenselijke massale inzage en mogelijke download voor vermoedelijk oneigenlijk gebruik.'

Geblokkeerd

Na de ontdekking van de inzage heeft het UWV het account van de gebruiker geblokkeerd. Mensen van wie het CV is ingezien, en mogelijk gedownload, worden door het UWV geïnformeerd over welke informatie is ingezien, belooft de organisatie. Ook zal het UWV die mensen informeren over wat zij nu het beste kunnen doen om de gevolgen van de inzage en mogelijke download zo beperkt mogelijk te houden.