Liefdesbrieven van opa aan oma inspiratie voor verzameling

feb 01 2023, 14:16 Actueel
screenshot 20230201 135713
Linda Willemszoon laat op Valentijnsdag in het gemeeentearchief een preview horen van de podcast De sleutel tot mijn hart horen , bij lade 2 uit het bureau Verboden liefde. Ze is samen met muzikant Micha Sprenger een podcastserie aan het opnemen met liefdesbriefschrijfster Wilma, over woorden, verlangen en de brieven uit de jaren 60.
Ook praat Willemszoon met Sprenger over hoe hij de opnames maakt en hoe de keuzes in de fragmenten en muziek door hen samen worden gemaakt. De avond op dinsdag 14 februari begint om 20:00 uur in de studiezaal van het archief aan het Stadhuisplein. De toegang is gratis. De sleutel tot mijn hart is een kunstinstallatie in het bureau van Linda’s grootvader Jan Dupon. Daaraan schreef hij zijn brieven aan haar grootmoeder Duifje Dupon. Willemszoon erfde het en sindsdien verzamelt zij er liefdesbrieven in. Tijdens de expositie Poëzie in Zaanstad in het stadhuis is het bureau te bezichtigen bij het archief.

Afstudeeronderzoek

Het verzamelen van liefdesbrieven bij grootmoeder Duifje Dupon. ‘Heeft u nog liefdesbrieven?’ vroeg Willemszoon haar oma in 2005, toen zij onderzoek deed naar de 'verloren romantiek van het geschreven woord’ voor haar afstudeeronderzoek van de opleiding Illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze was toen zelf net verliefd en bang dat haar mobiel zou crashen en de liefdesberichten kwijt zouden zijn. De liefdesbrieven zijn in het bureau verwerkt in de lades. Elke lade staat symbool voor een tijdsperiode. De sms-jes van later komen voorbij in de doorzichtige bol.