Fiscus klaar voor laatste golf aangiftes inkomstenbelasting

apr 30 , 10:27 Actueel
screenshot 20240430 102701
Wie vandaag nog een aangifte inkomstenbelasting in moet sturen is niet de enige, maar de systemen van de fiscus zijn voorbereid op de last minute drukte. Vorig jaar kwamen er op de laatste dag meer dan 347.000 aangiften binnen en de ervaring leert dat veel mensen hun aangifte op het laatste moment doen.
De laatste dagen ontvangt de dienst dagelijks ongeveer 200.000 aangiften. Vorige week woensdag werd rond het middaguur de negen miljoen gepasseerd en uiteindelijk verwacht de Belastingdienst rond de tien miljoen aangiften binnen te krijgen voor 1 mei. De meeste kwamen dit jaar binnen op de eerste dag dat het mogelijk was om aangifte te doen: op 1 maart verstuurde een recordaantal van ruim 735.000 mensen het aangifteformulier.

Schatting en boete

Wie vergeet om op tijd aangifte te doen krijgt van de Belastingdienst een herinnering met een nieuwe uiterste datum en wie die ook negeert krijgt nog een aanmaning met een nieuwe termijn. Wanneer iemand helemaal geen aangifte instuurt, schat de fiscus het inkomen. Op basis daarvan legt de Belastingdienst dan een aangifte op en krijgt diegene daar een boete voor het niet insturen bovenop.