Erfpachters in cassatie tegen uitspraak gerechtshof

sep 25 2022, 13:57 Actueel
screenshot 20220925 135323
De Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag in het sinds 2016 slepende juridische conflict tussen de belangenclub en de gemeente. Ter discussie staan het beleid voor het omzetten van het recht van erfpacht naar vol eigendom en de Algemene Bepalingen Erfpacht 1978 en 1991.
Het Haagse Hof bepaalde op 14 juni dit jaar dat de inhoud van het omzettingsbeleid dat Zaanstad in 2007 invoerde niet onrechtmatig is. Daar is de BEZ het niet mee eens: die probeert dat beleid al jaren van tafel te krijgen. Zaanstad zet het na het eindoordeel van het gerechtshof voort. De BEZ kreeg wel gelijk met de stelling dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld tegenover de toen zittende erfpachters, door het beleid te veranderen zonder overgangsregeling en zonder hen daarover persoonlijk te informeren.

Vertraging

De gemeente kan met deze uitspraak leven en studeert nu op een overgangsregeling om aan de kritiek van de rechter tegemoet te komen, met een vorm van compensatie voor de benadeelde erfpachters. Maar de cassatie vertraagt een oplossing waarmee beide partijen uit de voeten kunnen. Verwacht wordt dat de procedure bij de Hoge Raad één tot anderhalf jaar gaat duren. Tot die is afgerond blijven de nodige onduidelijkheden bestaan, ook wat betrft de financiële gevolgen voor de gemeente.