Nog weinig respons op digitaal meldpunt klachten AOV

Foto: MediSalute.it

Het loopt nog niet storm op het meldpunt voor klachten over het aanvullend openbaar vervoer. BIOS, ook wel bekend als regiotaxi, verzorgt in opdracht van de gemeente het transport van rolstoelrijders, mensen die slecht ter been zijn en anderen die geen gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer.

Er zijn veel en in toenemende mate klachten over, gaf wethouder Jeroen Olthof (PvdA, Jeugd en Zorg, Wonen, Minimabeleid) onlangs toe na vragen over het AOV in de Zaanstreek. Volgens hem kon BIOS tijdelijk het aantal ritaanvragen niet aan wegens een tekort aan personeel en materieel. Olthof beloofde de zaak te zullen onderzoeken en ook de klachtenprocedure nog eens onder de loep te zullen nemen. Ervaringsdeskundigen somden een aantal knelpunten op:

  • Mensen die uren moeten wachten op hun vervoer met een taxibus;
  • Mensen worden soms uiteindelijk helemaal niet opgehaald;
  • Mensen die veel eerder dan afgesproken worden opgehaald, en die dan moeten tekenen voor goedkeuring van de rit omdat ze anders niet mee mogen;
  • Mensen die te lang in de taxibus zitten omdat per rit meerdere passagiers vanaf diverse locaties naar verschillende bestemmingen worden gebracht;
  • De centrale die niet altijd bereikbaar is;
  • Afspraken die fout lopen door miscommunicatie. 

Om duidelijker in beeld te krijgen of het aanvullend openbaar vervoer daadwerkelijk achteruit is gegaan, hebben Imka Monsma en Annemieke Goudsmit van Rolstoelrijders Zaandam het initiatief genomen om ervaringen van AOV-gebruikers te verzamelen op de website Er Op Uit. Daar staan nu, ruim een week na de lancering, een zevental reacties op. Een gemeenschappelijke deler lijkt te zijn dat het coördineren van de ritten problemen oplevert, waardoor mensen niet kunnen vertrekken wanneer zij dat hebben afgesproken – of dat nu op de heen- of de terugreis of beide is.

Zo staat er het verhaal van een oma die, voor een verjaardagsrit naar Purmerend, had opgegeven om 10.15 thuis te willen worden afgehaald en om 13 uur van het bezoekadres. Het werd uiteindelijk een korte visite: thuis opgehaald om 11.15 uur, om 12 uur op de verjaardag en vervolgens om 12.30 uur alweer het in Purmerend gereedstaande busje in.

Naast BIOS voor de korte ritten is er Valys voor grotere afstanden. Valys kan de doelgroep gebruiken voor meer dan vijf OV-zones, waar mensen met het lokale vervoerssysteem niet kunt komen. De PvdA heeft er in de gemeenteraad als eens op gewezen dat de beide vervoerders totaal verschillende systemen gebruiken om het tarief te berekenen. Een rit van Zaandam naar Driemond in Amsterdam Zuidoost kost bij Bios 24,40 euro en zou bij Valys slechts zes euro moeten kosten.

Valys voert de rit echter niet uit omdat die te weinig zones beslaat. En voor Bios is de rit eigenlijk te lang. Als er meer dan 23 kilometer wordt gereden, wordt een commerciële prijs gerekend.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen