Sterke stijging aantal crisiszaken bij Veilig Thuis in 2023

Foto: Pixabay

Veilig Thuis heeft vorig jaar een sterke toename van het aantal crisiszaken gezien. Het aantal meldingen en adviesvragen is eveneens gestegen. Daar zijn geen eenduidige redenen voor aan te geven.

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kinder- en ouderenmishandeling in Zaanstreek – Waterland. Zij ontvangt vanuit de zeven aangesloten gemeenten adviesaanvragen en meldingen rond huiselijk geweld. Vooral jongeren hebben het zwaar. Van de zestien- tot achttienjarigen heeft een kwart van de jongeren in Nederland te maken met huiselijk geweld, terwijl dit voor drie procent van de 65-plussers geldt. Alleenstaande ouders zijn ook vaker slachtoffer, volgens de Impactmonitor huiselijk geweld en kindermishandeling 2023.

Het  jaar 2023 wordt in het jaarverslag ‘bijzonder’ genoemd. Bastiaan Kloes, teammanager Veilig Thuis, is trots op wat er is bereikt. ‘We hebben de afgelopen twee jaar de wachtlijsten weten weg te werken. Dat was mogelijk omdat de gemeenten ons extra financiële middelen hebben gegeven. Daardoor hebben we ook de bedrijfsvoering beter op orde kunnen brengen. Maar er zijn ook zorgen. De stijging van het aantal acute zaken over de afgelopen twee jaar met 55 procent is echt fors. En het gaat daarbij niet alleen om meer zaken, maar ook complexere zaken.’

Alle milieus

Huiselijk geweld en kindermishandeling komen in alle lagen van de bevolking voor. Het is een hardnekkig probleem, dat vaak van generatie op generatie over gaat. Om die cyclus te doorbreken is het van groot belang dat alle partners zich inspannen om in iedere situatie stabiele veiligheid te creëren. Niet alleen in het hier en nu, maar ook voor de lange termijn. In Zaanstreek-Waterland wordt hard gewerkt om de aanpak van huiselijk geweld nog slagvaardiger te maken. Er wordt meer gekeken naar een gezinsgerichte aanpak, waardoor gezinnen niet langs verschillende loketten hoeven of steeds opnieuw hun verhaal moeten doen aan een nieuwe hulpverlener. Veilig Thuis is er niet alleen om hulp te bieden aan slachtoffers: ook plegers kunnen er voor advies en hulp terecht.

Hoog op de agenda

De wethouders Natasja Groothuismink en Stephanie Onclin van Zaanstad hebben een duidelijke missie op dit gebied. ‘Dit onderwerp staat hoog op de bestuurlijke agenda’s in onze regio. Er wordt flink geïnvesteerd in de samenwerking en hopelijk zien we dat straks ook snel terug in de cijfers,’ zegt Onclin. Groothuismink geeft aan dat het van groot belang is dat iedereen zich veilig voelt in de thuissituatie. ‘Deze cijfers geven aan dat we als omgeving nog alerter moeten zijn op huiselijk geweld en dat zijn we allemaal: buren, leraren, sportverenigingen, scholen en professionals. Alleen door tijdig te signaleren en goed samen te werken kunnen we crisissituaties voorkomen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen