Olympische en Paralympische medaillewinnaars NH geëerd met sportpenning

19 sep , 14:00 Sport
screenshot 20240919 104441
De provincie heeft gisteren Noord-Hollandse Olympische en Paralympische medaillewinnaars geëerd met een sportpenning. De atleten werden gehuldigd in Paviljoen Welgelegen in Haarlem en namens alle inwoners van Noord-Holland bedankt voor hun inspirerende prestaties. Waterpolosters Bente en Lieke Rogge namen twee bronzen plakken mee naar Zaanstad.
Met een persoonlijke toespraak voor elke medaillewinnaar zetten commissaris van de Koning Arthur van Dijk en Gedeputeerde voor Sport Jeroen Olthof hun gasten in de sachijnwerpers. Onder anderen Dimeo van der Horst en Jan Driessen (3x3 basketbal), Yibbi Jansen, Pien Dicke en Marijn Veen (hockey), Mariska Beijer, Saskia Pronk en Lindsay Frelink (rolstoelbasketbal) en een elfkoppige roeidelegatie waren aanwezig in het provinciehuis. 'Dit soort dagen blijven voor mij heel bijzonder,' zei Van der Horst. Samen met ploegmaat Driessen had hij zich rechtstreeks vanaf het trainingsveld in Amsterdam naar de huldiging in Haarlem gehaast.

Van goud naar huwelijksbootje

Glunderend blikte Van der Horst vervolgens terug op één van de Nederlandse Olympische hoogtepunten in Parijs: de winst in de allerlaatste seconde tegen Frankrijk. 'Dát meemaken op zo'n podium was weergaloos. Een sportieve ontlading waarin alles samenkwam.' Terwijl de meeste aanwezige sporters in Haarlem al de nodige huldigingen achter de rug hadden, gold dat niet voor Van der Horst. Direct na de Olympische Spelen vloog hij naar Litouwen – het geboorteland van zijn vrouw – om er in het huwelijksbootje te stappen. 'Dat was de mooiste dag van mijn leven,' vertelde de Amsterdammer.

Sportieve provincie

In totaal 59 Olympiërs en veertien Paralympiërs die in Noord-Holland wonen of er zijn geboren wonnen afgelopen sportzomer medailles in Parijs. Veertig procent van de gezamenlijke medailleoogst had een Noord-Hollandse link. Die klinkende cijfers zorgden voor trots, bewondering en ongemak bij Van Dijk en Olthof. 'Ik ben echt bloednerveus,' zei de Gedeputeerde. 'En supertrots om jullie hier te mogen ontvangen.' Niet alle medaillewinnaars konden naar Haarlem komen: 23 waren er aanwezig om persoonlijk hun sportpenning in ontvangst te nemen.