Kira Toussaint wilde té graag winnen voor overleden oma

feb 14 , 9:53 Sport
screenshot 20240214 094624
Kira Toussaint is in de WK-finale van de 100 meter rugslag bezweken onder de grote druk die ze zichzelf had opgelegd. De routinier uit Assendelft wilde het voor haar onlangs overleden oma 'heel graag heel goed doen,' maar die drang brak haar op. 'Ik ben er niet goed mee omgegaan,' zei een geëmotioneerde Toussaint (29). Vandaag volgde een nieuwe tegenslag.
Door een technische fout van slotzwemster Toussaint liep de Nederlandse ploeg in Doha een binnen handbereik zijnde WK-medaille op de 4x100 meter wisselslag gemengd mis. Met de estafettevrouwen pakte Toussaint op de openingsdag van de WK in Doha nog verrassend de wereldtitel op de 4×100 meter vrije slag , mede dankzij een sterke race van haarzelf. 'Toen zat die druk ook al in mijn hoofd en ging het juist heel goed. Dus ik weet dat ik goed in vorm ben, maar dit is echt een heel langzame tijd,' reageerde ze na de rugslagfinale. Toussaint werd laatste in 1.00,73.

Teamgevoel

Ze denkt dat dat verschil kan komen door het teamgevoel dat bij een estafette komt kijken. 'Dan is het veel makkelijker om de druk te verdelen, omdat je weet dat je hele goede teamgenoten hebt waar je op kunt leunen. Normaal kan ik hier ook goed mee omgaan, maar nu ging het gewoon helemaal niet.' Landgenote Maaike de Waard (27) deed het in de finale iets beter dan Toussaint, met de zevende plek (1.00,64). De Amerikaanse Claire Curzan won zoals verwacht overtuigend in 58,29. Iona Anderson uit Australië pakte op ruime afstand het zilver (59,12), voor de Canadese Ingrid Wilm (59,18).
[embed][/embed]