Oliebollen uit Assendelft vallen niet goed bij proevers jaarlijkse test

Foto: Flickr / Sander van der Wel

Oliebollenbakkerijtje Dorpstraat Assendelft is bepaald niet glansrijk – figuurlijk gesproken dan – door de jaarlijkse Oliebollentest gekomen: ‘Oliebollen die hun naam eer aan doen. Deze bollen zitten inderdaad vol olie. De moed om hier een hap van te nemen komt uit de toppen van je tenen. Alsjeblieft, doe hier wat aan,’ luidt het oordeel.

De test wordt uitgevoerd door ‘een groep van twaalf vrijwilligers ondersteund door twee experts’ die op zoek zijn naar de beste oliebollen. Bakkers kunnen zichzelf aanmelden, maar dat kan ook worden gedaan door hun klanten. In elke provincie worden bij verschillende verkooppunten onaangekondigd en anoniem oliebollen ingekocht. De lekkernijen worden dezelfde dag nog getest en beoordeeld op onder andere smaak, kleur, vorm, vulling en vet. De test levert twaalf winnaars op, één per provincie.

Naar Haarlem voor de beste

De lekkerste Noord-Hollandse oliebollen werden dit jaar ingeslagen bij gebakkraam De Keijzer op het Beatrixplein in Haarlem. ‘Een toppertje. Mooie luchtige structuur en hoog smaakgehalte. Hier lusten we wel een tweede van,’ oordeelde de jury en gaf het rapportcijfer 8. Op de tweede plaats eindigde Bakker’s oliebollenkraam in de Spaarndammerstraat in Amsterdam (‘Lekker’ en goed voor een 7,5), gevolgd door Bakkerij Venekamp in de Ferdinand Bolstraat Amsterdam (‘geen uitblinker’ met een 7, maar ‘je kunt hier met een gerust hart kopen’). Ter vergelijking: de bollen uit Assendelft kregen een 3,5.

Naar Schiedam voor de állerbeste

De beste bollen van het land, met een niet te overtreffen 10 waren afkomstig van de gebakkraam van Nico Sterrenberg op de Koemarkt in het Zuid-Hollandse Schiedam. ‘Klanten zijn fan van deze kraam want hij wordt meerdere keren aangemeld. Begrijpelijk. Testpanel is het unaniem eens. De lekkerste oliebollen van Nederland.’ Vorig jaar won de Brabantse gebakkraam van Richard Voets in Tilburg, die het nu met ‘maar’ een 9 moet doen: ‘Van zijn troon verstoten, maar niet getreurd. Nog steeds erg lekkere oliebollen. Weer een topprestatie.’ Treurig maar waar: in de landelijke top tien zijn geen Noord-Hollandse bollen te vinden.

Reacties

Cookieinstellingen