Kira Toussaint één van de boegbeelden op WK kortebaan

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Viervoudig Europees kampioene op de kortebaan Kira Toussaint uit Assendelft en levende zwemlegende Ranomi Kromowidjojo voeren de ploeg van zestien zwemmers aan voor de wereldkampioenschappen kortebaan, van 16 tot en met 21 december in Abu Dhabi.

Bondscoach Mark Faber heeft zeven vrouwen en negen mannen geselecteerd die aan de kwalificatie-eisen hebben voldaan. Ook Maaike de Waard, Tessa Giele, Marrit Steenbergen, Tes Schouten en Kim Busch komen bij de vrouwen in actie. Arno Kamminga en Luc Kroon zijn de boegbeelden bij de mannen. Kamminga gaat voor zijn eerste medailles op de WK kortebaan; Kroon hoopt zijn succes van de EK kortebaan voort te zetten. Daar was hij goed voor de titel op de 400 meter vrije slag. Ook Thom de Boer, Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons, Thomas Verhoeven, Maarten Brzoskowski en Nyls Korstanje zullen starten. De opstelling van de estafettes worden later bepaald.

Goede vooruitzichten

De Nederlandse zwemploeg haalde bij de EK kortebaan in Kazan vorige week achttien medailles, waarvan acht keer goud. Toussaint deed dat op de 50, 100 en 200 meter rugslag en de 4×50 meter mixed estafette. De bondscoach kijkt vol vertrouwen uit naar de WK. ‘De meeste Nederlandse zwemmers hebben zich in Kazan van hun beste kant laten zien. Los van de medailles zijn er ook veel persoonlijke en nationale records uit de boeken gezwommen, met als kers op de taart natuurlijk het wereldrecord op de afsluitende mixed wisselslag-estafette.’

Afscheid Femke Heemskerk

Faber denkt dat zijn zwemmers ook in Abu Dhabi goed voor de dag zullen komen. ‘Al is de concurrentie daar uiteraard nog wel een stuk sterker met onder meer Australië, de Verenigde Staten en China erbij.’ In de komende weken komen elf Nederlanders eerst nog actie bij de International Swimming League in Eindhoven. Van deze internationale competitie op de kortebaan zullen op 3 en 4 december ook de finales in Eindhoven plaatsvinden. Femke Heemskerk zwemt bij de ISL haar laatste wedstrijden.

Reacties