Yoeri Havik en Jan Willem van Schip vijfde in koppelkoers

Foto: Google / Hiro Izunokuni

Baanwielrenner Yoeri Havik (Zaandam, 19-02-1991) en Jan Willem van Schip zijn in de koppelkoers op de Olympische Spelen op de vijfde plek geëindigd. Denemarken ging er met de winst vandoor, gevolgd door Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook België stond met een vierde plaats net naast het podium.

Havik stamt uit een baanfamilie met een rijk verleden, met onder meer opa Cees en oom Danny Stam als grote voorbeelden. In Tokio kwamen hij en Van Schip echter nooit echt in het spel voor. Havik rijdt wel vaker met zijn Olympische teamgnoot, maar was in het aan corona voorafgaande seizoen 2018 – 2019 vooral succesvol met Wim Stroetinga. Samen wonnen ze toen het goud op de NK madison en wonnen ze de Zesdaagse van Londen. In zijn eentje pikte Havik ook nog de titel op de NK puntenkoers mee.

Wegwedstrijd

Dit jaar vond Havik zichzelf vanwege de successen van de Nederlandse baanploeg opeens terug in de wegwedstrijd over 234 kilometer, omdat de wielerbond koos voor een extra baan- in plaats van wegspecialist. Van Schip had vriendelijk voor de eer en de dubbelrol bedankt om zijn kansen in het Izu Velodrome niet in gevaar te brengen, maar Havik zag er geen been in gezien het tijdsverloop tussen zijn optredens. En bovendien: geen haar op zijn hoofd die eraan dacht om de héle wegwedstrijd te rijden.

Reacties