Menno Vloon kan Olympische droom niet waarmaken

Menno Vloon tijdens een wedstrijd in 2017.
Foto: Wikimedia / Erik van Leeuwen

De hoop op een eerste Zaanse Olympische medaille uit Tokio vervloog vandaag toen Lycugiaan Menno Vloon (27) er niet in slaagde 5,70 meter te overbruggen tijdens de finale van het polsstokhoogspringen. Hij ging in de kwalificatie nog over 5,75 meter.

De Krommenieër bedwong eerder dit seizoen een hoogte van 5,96 meter en de verwachtingen waren daarom hooggespannen. Maar in de finale kwam het er niet uit en de gedroomde zes meter kwam nooit binnen bereik. ‘Het klinkt gek, maar eigenlijk was ik te goed vandaag. Echt, ik steek in een supervorm. Maar mijn stok was te licht, ik had sneller moeten schakelen naar een zware stok,’ lichtte Vloon zijn mislukte optreden toe.

Spijtig

‘Ik heb die keuze niet gemaakt en dat is spijtig. Bij de derde sprong op 5,70 realiseerde ik me het pas echt eigenlijk. Ik merkte het meteen bij de insteek. In de vorm die ik heb kan ik met een te lichte stok niet dat ‘shot’ maken boven de lat.’ Vloon deed voor de eerste keer mee aan de Olympische Spelen.

‘In de kwalificaties ging het heel makkelijk. Nu was mijn vorm tien keer beter bij wijze van spreken, maar gaat het toch mis door een verkeerde keuze. Ook dat is polsstokhoogspringen. Ik besef het nog niet zo goed, mijn Olympische finale was wel heel snel voorbij. Ik moet het even laten bezinken en maar eens goed met mijn coach praten.’

De Zweed Armand ‘Mondo’ Duplantis ging er uiteindelijk met groot machtsvertoon met het goud vandoor. De pas 21-jarige atleet was de enige in de finale die zonder foutsprongen de zes meter wist te slechten. Hij haalde in zijn eerste poging 6,02 meter. Drie pogingen om zijn wereldrecord op 6,19 meter te brengen mislukten. Het zilver was voor de Amerikaan Christopher Nilsen, die tot 5,97 meter kwam. De Braziliaan Thiago Braz won het brons met 5,87. Vloon werd dertiende.

Reacties