Petitie voor hervatting kinderzwemles al bijna 50.000 keer getekend

Zwembad Zaangolf in Koog aan de Zaan.
Foto: Zwembad Zaangolf

De petitie waarmee moeder van drie Heika van Es vraagt om zwemlessen voor kinderen weer te laten doorgaan is intussen ruim 47.000 keer getekend. Ook de Stuurgroep Zwembranche en NOC*NSF vinden dat de zwembaden zo snel mogelijk weer open moeten, schrijven ze in een brief aan minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport.

De zwembaden hebben de afgelopen periode bewezen dat ze bezoekers een veilige omgeving kunnen bieden en de twee organisaties noemen de sluiting van de zwembaden dan ook ‘disproportioneel’. ‘Juist nu kun je nergens zo ‘veilig’ sporten en recreëren als juist in de zwembaden. Door het chloor in het water en de meer dan afdoende ventilatie, de uitgestippelde looproutes en andere genomen maatregelen kan het virus niet of nauwelijks overleven en is er dus ook vrijwel geen besmettingsgevaar. Zwemmen levert bovendien een aantoonbare bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid en daarmee aan de afweer tegen virussen in het algemeen,’ vinden zij.

Revalidatie en therapie

Zwembaden bieden daarnaast een noodzakelijke en vaak ook de enige bewegingsmogelijkheid bij revalidatieprocessen en voor mensen met een fysieke beperking, aldus voorzitter Aschwin Lankwarden van de Stuurgroep Zwembranche (waarin 20 belangengroepen vertegenwoordigd zijn) en directeur Gerard Dielessen van NOS*NSF. Ze begrijpen niet waarom zwemmen anders beoordeeld wordt dan andere vormen van sport en bewegen. ‘Het besluit leidt tot veel vragen vanuit onze achterban en is in onze ogen niet logisch.’

De sluiting van de zwembaden voor twee weken is één van de maatregelen die vorige week werden afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Even leek het erop dat er nog wel zwemlessen mochten worden gegeven aan kinderen tot twaalf jaar, maar ook dat is momenteel niet toegestaan. Enkele zwembaden zijn daar ook al tegen in het geweer gekomen.

 

Reacties