Danny Stam wegens ongepaste reactie uit Tour Femmes gezet

Foto: Screenshot Twitter

Geboren Zaandammer Danny Stam (51) is vandaag door de organisatie van de Tour de France Femmes uit de koers gezet vanwege gevaarlijk rijgedrag én voor zijn reactie op de straf die erop volgde. De ploegleider van SD Worx hielp zijn renster Demi Vollering gisteren na materiaalpech achter de auto terug naar het peloton. Vollering kreeg daarvoor eerder al een tijdstraf van 20 seconden.

Stam nam geen blad voor de mond in zijn reactie daarop – ‘Zijn deze mensen wel capabel om zo’n wedstrijd te leiden?’ – en moest dat vandaag bekopen toen hem de deur werd gewezen. Stam zegt niet te verwachten dat zijn vertrek grote gevolgen zal hebben voor de prestaties van zijn ploeg, met als absolute kopvrouw en één van de grote favorieten voor de eindzege Vollering. Hij wordt in de auto vervangen door Anna van der Breggen. In het persbericht over de maatregel stelt de internationale wielerunie UCI dat de tv-beelden duidelijk laten zien dat ‘het inhalen van andere auto’s en rijders door de heer Stam van bijzonder gevaarlijke aard waren’. ‘Gezien de ongepaste opmerkingen die daarna volgden, heeft de jury besloten om de ploegleider uit koers te verwijderen.’

Daags na het incident met Vollering zijn overigens ook ploegleider Servais Knaven en renster Lotta Henttala vandaag per direct naar huis gestuurd. Henttala hield zich een stukje vast aan de deurklink van de auto van AG Insurance-Soudal Quick-Step en dat werd de Finse onmiddellijk fataal. Knaven bestuurde de auto.

 

Cookieinstellingen