Beste jeugdspelers Europa komen uit Alkmaar

De 3 - 0 door Ernest Poku.

AZ heeft zich gisteravond gekroond tot winnaar van de Uefa Youth League. In het Stade de Genève werd met maar liefst 5-0 gewonnen van Hajduk Split. Namens AZ scoorden Jayden Addai, Ernest Poku (twee maal) en Mexx Meerdink (eveneens twee keer). Het is de eerste Europese prijs in de geschiedenis van de club.

Ten opzichte van de halve finale tegen Sporting Clube de Portugal van afgelopen vrijdag waren er twee wijzigingen in de basisopstelling van AZ. De geschorste Finn Stam steunde zijn team vanaf de tribune, waardoor Kees Smit startte vanaf het middenveld. In de verdediging begon Enoch Mastoras op de rechtsback positie, met Jurre van Aken op de bank.

Hajduk Split loerde vanaf het begin op de counter. AZ startte fel en creëerde in de openingsfase direct een aantal grote kansen. Al in de tweede minuut was Addai dichtbij de openingsgoal, maar zijn afstandsschot werd geblokt door de Kroatische keeper Borna Buljan. Een kwartier later was Addai wederom dichtbij. Uit een corner schoot hij de bal richting de rechterhoek, maar ook deze inzet werd ternauwernood gestopt door Buljan.

Gemiste kansen

In het restant van de eerste helft was AZ vrijwel continu aan de bal en ging nadrukkelijk opzoek naar de openingsgoal, maar door de goed georganiseerde defensie van Hajduk Split bleek dit lastig. Na een halfuur spelen vond Addai een opening, haalde uit maar zag zijn inzet wederom uit de kruising worden getikt. Een moment later was ook Fedde de Jong dichtbij de openingstreffer, maar ook zijn inzet werd gepakt door Buljan.

Op slag van rust kwam AZ op voorsprong. Poku werd in het strafschopgebied van de Kroaten naar de grond gewerkt, waarna scheidsrechter Willy Delajod de bal op de stip besloot te leggen. Addai mocht aanleggen vanaf elf meter. Hij bezweek niet onder de druk en schoot de bal beheerst in de rechterhoek.

Na de rust voerde trainer Jan Sierksma één wissel door in zijn ploeg. Spits Meerdink, die zondag nog in actie kwam voor de hoofdmacht tegen RKC Waalwijk maakte zijn opwachting aan Alkmaarse zijde. Vanwege zijn optreden in het Conference League duel tegen Anderlecht van afgelopen donderdag moest hij de halve finale tegen Sporting aan zich voorbij laten gaan. Meerdink leverde een groot aandeel in de voorgaande Youth League overwinningen, met in totaal zeven goals.

Genadeklap

Na een uur spelen werd Hajduk Split voor het eerst echt gevaarlijk. Een hard afstandsschot van Mate Antunociv ging richting de kruising, maar Rome-Jayden Owusu-Oduro was scherp en bokste de bal uit zijn doel.Het geduld van de Alkmaarders werd uiteindelijk beloond. Aanvaller Poku deelde namens AZ in slechts vijf minuten de genadeklap uit.

De aanvaller stormde op vanaf de linkerflank, sneed naar binnen toe en haalde op fraaie wijze uit. Zijn inzet verdween in de verre hoek, ditmaal onhoudbaar voor Buljan. Slechts vijf minuten had Poku vervolgens nodig om de voorsprong nog verder uit te breiden. Na een fraai hakje van Meerdink schoof hij de bal het doel in en zette hij AZ op een comfortabele 3-0 voorsprong.

In de slotfase van het duel was het Meerdink zelf die nog tweemaal het net wist te vinden. De 4-0 viel uit een mooie individuele actie van de spits, die een aantal verdedigers passeerde en de bal daarna in het doel schoof. Even later schoot Meerdink ook de 5-0 binnen en bepaalde daarmee de eindstand. AZ Onder-19 is de eerste Nederlandse club ooit die het prestigieuze toernooi voor jeugdteams won.