Zaanse sportprijzen naar gemêleerd gezelschap

Foto: Mike Bink

Wethouder van Sport Gerard Slegers is vol lof over de prestaties van de toppers uit Zaanstad: ‘Het zijn fantastische ambassadeurs.’ Gisteravond werden in het Zaantheater de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt in de diverse categorieën en dat leverde een gemêleerd gezelschap op.

(Baan)wielrenner Yoeri Havik werd sportman van het jaar. Hij werd in 2022 wereldkampioen puntenkoers en won samen met Niki Terpstra de Zesdaagse van Rotterdam, de laatste professionele race voor Terpstra. Bij Havik lijkt hard fietsen innde genen te zitten, met op als Cees Stam en oom als Danny Stam.

Karateka Lynn Snel van Fightin’ Nabil is de sportvrouw van het jaar. In 2022 heeft zij veel gevochten met een hoop goede prestaties: onder andere een eerste plek op de Poolse open tot 61 kilogram, eerste op de K1 Series A tot 68 kilo, eerste op het NK en een derde plek bij de Premier League in Rabat. Naast topsporter is Snel docent lichamelijke opvoeding bij basisschool Rosa Boekdrukker in Amsterdam.

Paralympisch sporter en talent

Sander Koomen is verkozen tot paralympisch sporter van 2022. Bij de triatleet is het Usher syndroom vastgesteld, een erfelijke aandoening waarbij zowel het horen als het zien aangetast is. Koomen heeft onder andere de eerste plaats behaald op het NK paratriathlon en hij sloot het jaar af op een veertiende plaats op de paratriathlon ranking.

Synchroonzwemster Marloes Steenbeek mag zich sporttalent van het jaar noemen. De  zeventienjarige won vorig jaar goud op het NK voor haar leeftijdsklasse en werd tweede  bij zowel duet technical als duet free op de Artistic Swimming World Series.

Waterpolo

Waterpolocoach Mick van den Bree ging er met de titel sportcoach van het jaar vandoor. Hij werd in 2022 de nieuwe hoofdtrainer en coach van ZV de Zaan vrouwen 1, dat onder zijn leiding de Supercup won en mocht deelnemen aan de Champions League.

De sportploeg van het jaar is de waterpoloploeg van ZV de Zaan Heren 1. Deze sporters spelen op het hoogste niveau in de eredivisie. In 2022 werden zij bekerwinnaar en winnaar van de Supercup.

Vrijwilligers

De Zaanse sport kan niet bestaan zonder de vele actieve vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun club. Stadsdichter Lisa van Tongeren droeg een mooi gedicht voor dat zij speciaal gemaakt had voor alle sportvrijwilligers. Wethouder Slegers riep alle zeven genomineerde sportvrijwilligers uit tot winnaars in deze categorie. Dat zijn:

  • Siem Vriend            AV Lycurgus
  • Danique Steur       ZV de Ham
  • Cindy Kok               ZV de Ham
  • Marco Steensma  KZ/Thermo4U
  • Wim de Vries         Hengelsport Vereniging Zaanstreek (HVZ)
  • Hans Roodzand   Hengelsport Vereniging Zaanstreek (HVZ)
  • Frank Zwenne      TV Zaansport

Atletiekverenging Lycurgus uit Assendelft is al een tijd bezig om een zo veilig mogelijk sportklimaat te creëren voor leden, bezoekers en vrijwilligers. Zij heeft belangrijke onderwerpen zoals VOG’s, gedragsregels en het promoten van een veilig sportklimaat goed geregeld. Lycurgus besteedt tijdenss bijeenkomsten regelmatig aandacht aan een veilig sportklimaat en daarom reikte Slegers gisteren het Veilig Sportklimaat bord uit aan deze vereniging.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen