Khalid Choukoud prolongeert marathontitel in persoonlijk record

Foto: Screenshot Eurosport

Khalid Choukoud heeft in Amsterdam zijn Nederlandse titel op de marathon geprolongeerd. De 36-jarige Hagenaar kwam als eerste Nederlander over de finish in het Olympisch Stadion in een persoonlijk record van 2.09:33. Bij de vrouwen werd Leonie Balter tiende en pakte de Nederlandse titel in 2.37:41.

De 31-jarige atlete uit Hoensbroek bleef daarmee 41 seconden boven haar persoonlijk record; Choukoud had een persoonlijke besttijd van 2.09:55 staan, die hij vorig jaar liep in het Italiaanse Siena. Zaankanter Richard Douma (29) haalde in Amsterdam de finish niet. Hij maakte afgelopen april in Rotterdam zijn debuut op de marathon en kwam toen over de streep in 2.12:21. Douma werd vooraf getipt als één van de kanshebbers op de Nederlandse titel.

De Ethiopiër Tsegaye Getachew (25) won de wedstrijd over 42,195 kilometer door de hoofdstad en finishte in 2.04:48. Hij sprong in de laatste kilometer weg uit de voorste groep en liet zich niet mee inhalen. Getachew bleef ruim een minuut boven het parcoursrecord dat zijn landgenoot Tamirat Tola vorig jaar neerzette met 2.03:39. Tola veroverde afgelopen zomer in Eugene in de Verenigde Staten nog de wereldtitel op de marathon.

Reacties

Cookieinstellingen