Algemeen directeur Dion van Steensel van de Huisvuil Centrale Alkmaar gaat tien procent meer verdienen dan
de aandeelhouders eigenlijk wilden, en tien procent minder dan de
Raad van Commissarissen van HVC wenselijk achtte. Vertegenwoordigers van gemeenten en waterschappen e gingen tenslotte in meerderheid akkoord met het uiteindelijke voorstel. Namens Zaanstad en de IJmondgemeenten onthield wethouder Dick Emmer (D66, Financiën & Interne beheersing) zich van stemming.
Inzet van de discussie was of de nieuwe afgemeen directeur die vanuit het bedrijf de functie kreeg na het vertrek van
Wim van Lieshout meer zou mogen verdienen dan schaal 2 van de
Wet normering topinkomens (WNT) die in 2013 in werking trad. Aan de punt van de verdienpiramide bij overheids- en semioverheidsinstellingen zou eigenlijk de minister-president moeten staan (schaal WNT1, ofwel de oude Balkenendenorm) gezien de zichtbaarheid en het afbraakrisico van zijn baan, maar feit is dat dat in de publieke sector
hogere salarissen worden betaald dan dat van Mark Rutte . En de vraag was hoeveel de baas van de HVC zou moeten krijgen.
Verreweg de meeste gemeenteraden en andere betrokkenen vonden de schaal WNT2 het maximum, zoveel was snel duidelijk. Zaanstad wilde eenmalig wel wat hoger uitkomen, maar alleen voor deze benoeming, en eiste dat voor alle verdere benoemingen WNT2 het maximum zou zijn zo blijkt uit de notulen van de Bijzondere Aandeelhouders Vergadering waarop de kwestie in maart aan de orde kwam.
Het was een garantie die de Raad van Commissarissen niet wenste te geven. Dat leverde dus in eerste instantie een ‘nee’ van Emmer op. De wethouder zat namens de vier gemeenten sowieso in een lastige parket, omdat Velsen, Beverwijk en Heemskerk minder coulant wensten te zijn dan zijn eigen Zaanstad.
Dissonant
Een opmerkelijke dissonant in het gezelschap van aandeelhouders was wethouder H. Schütt van Edam-Volendam (Zeevangs Belang, Financiën en Economie) die de hele discussie maar tijdverspilling leek te vinden. ‘Ik heb een vrij makkelijke positie omdat Volendammers, een werkzaam volkje, niet zo bezig zijn met het salaris van een ander maar met hun eigen ondernemerschap. Ik vind de discussie eigenlijk bizar. Het gaat om een bedrijf van een miljard euro dat we met elkaar zo goed mogelijk proberen te runnen, en we zijn nu al bijna een jaar bezig over 20.000 of 30.000 euro meer of minder salaris voor een directeur omdat er een maatschappelijk gebaar moet worden gemaakt. Daarmee komt de onderneming misschien in een patstelling terecht die veel meer schade toebrengt. We kunnen aan de Theo's in dit leven vragen wat zij vinden van een salaris van meer dan 150.000 euro en dan weet ik het antwoord al: Theo heeft dat niet en vindt dat dus al gauw te veel. Misschien kom ik uit de verkeerde hoek maar de verantwoordelijkheid voor het besturen van deze onderneming gaat niet over de laatste 20.000 of 30.000 euro van het salaris van een algemeen directeur,’ aldus Schütt.
Stratenmaker
Diens ‘Theo’ was de stratenmaker van Jan Kramer van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), die het dilemma met hem had besproken. ‘Ik hoor mensen (hier, red,) maar af en toe over de samenleving,’ viel Kramer op. ‘Op zaterdag spreek ik standaard mijn stratenmaker, Theo, die een klein bedrijf heeft. Ik heb aan Theo gevraagd wat hij hier van vindt. Hij vindt het onzin want 'ze hebben toch de Balkenendenorm?' Ik deel graag met u dat er vanuit de samenleving heel anders tegen beloningssystemen wordt aangekeken dan op bestuurlijk niveau. HHNK stemt niet met het voorstel in.’
Het uiteindelijk voorstel om de nieuwe algemeen directeur tien procent meer te betalen dan WNT2 – en 20 procent minder dan zijn voorganger – werd uiteindelijk aangenomen met tegenstemmen van Zeewolde, Texel, Hollands Kroon, VVI (Gemeenschappelijke regeling vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en omstreken), Schagen, Edam-Volendam, Beemster, Purmerend, Hollands Noorderkwartier, Zeewolde, Dronten, Noordoostpolder, Urk, Smallingerland en Den Helder. En het salaris van Dion van Steensel? Om en nabij de twee ton per jaar.