Referendum nu nog afblazen gaat niet, volgens de stadsadvocaat

Foto: MVRDV Architecten

Regels kunnen lastig zijn en zelfs een regelement dat door jezelf is opgesteld, kan soms in de weg zitten. Vraag het aan de gemeenteraad van Zaanstad, waarin zes partijen opeens met onmiddellijke ingang van het Cultuurcluster af willen, maar eerst op de uitslag van het referendum moeten wachten.

De referendumverordening van Zaanstad is daar volgens de stadsadvocaat duidelijk over: de raad kan pas na de volksraadpleging een beslissing nemen over het al dan niet intrekken van het kredietbesluit.

Referendumverordening

De referendumverordening van Zaanstad is daar volgens de stadsadvocaat duidelijk over: de raad kan pas na de volksraadpleging beslissen over het al dan niet intrekken van het kredietbesluit. De oppositiepartijen POV, DZ PVV, SP, PvdD en Denk wilden via een motie proberen om alle voorbereidingen met betrekking tot de bouw van het gebouw op de locatie Figaro naast het Zaandamse station volledig stop te zetten.

De partijen schermden ermee dat ‘een gedegen onderzoek’ naar een alternatieve invulling van de plek voor het Cultuurcluster een referendum overbodig zou maken en veel kosten zou besparen. De gemeenteraad heeft het nu betwiste voorstel om miljoenen euro extra vrij te maken voor de realisatie van het cultuurverzamelgebouw echter eerst zelf goedgekeurd en is daarna via een rechterlijke tik op de vingers in een positie gemanoeuvreerd waarin géén referendum uitschrijven vrijwel onmogelijk werd.

Nu opeens de volksraadpleging afblazen, en daarmee alle voorstanders van het Cultuurcluster aan wie ook de mogelijkheid om hun stem uit te brengen is beloofd het nakijken geven met als argument geldbesparing zal aan hen lastig uit te leggen zijn, na alle betogen pro-referendum over democratie die wel iets mag kosten.

De inzet van de motie lijkt dan ook niet het Cultuurcluster te zijn, maar de coalitiedeelname van Rosa – de enige beoogde collegepartij die zich altijd tegen het gebouw heeft verzet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen