Waardebon van 80 euro voor huurders die energie willen besparen

jan 16 2022, 12:16 Isoleren en besparen
verduurzaming eigen woning
Zaanse huurders krijgen eind februari een waardebon van 80 euro in de bus waarmee energiebesparende producten zoals radiatorfolie, led-lampen en tochtstrips kunnen worden aangeschaft. Ook is het mogelijk om een energiecoach aan huis aan te vragen voor een persoonlijk advies over energiebesparing.
Het doel van de bon die door het Rijk wordt gefinancierd is om inwoners te stimuleren minder energie te verbruiken. Eerder was deze regeling al beschikbaar voor woningeigenaren, die een bon van 70 euro kregen en die inmiddels verlopen is. 'In deze koude wintermaanden en met de stijgende energieprijzen is het belangrijker dan ooit om inwoners te ondersteunen om hun energierekening omlaag te brengen. Daarom maken we graag gebruik van de mogelijkheid die het Rijk biedt om waardebonnen te verstrekken,' laat wethouder van Wonen en Armoede Songül Mutluer weten.

Lagere kosten, meer comfort

De bonnen helpen om de energierekening omlaag te brengen en om te zorgen voor meer comfort in huis. 'Hier helpen we inwoners graag bij. Zo kunnen we huurders van woningcorporaties, maar ook in de particuliere sector helpen aan een prettiger klimaat in hun woning en met lagere woonlasten. Hierin zullen we samen met onze partners optrekken om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te enthousiasmeren om energie te besparen,' aldus de wethouder in een persbericht.

Groot aandeel in uitstoot

Het verduurzamen van de Zaanse woningen helpt, want deze veroorzaken zo’n kwart van de CO²-uitstoot, weer haar collega van Duurzaamheid Annette Baerveldt. 'Zaanstad wil daarom dat iedereen mee kan doen aan de energietransitie, ook als je zelf geen eigenaar van de woning bent, maar een woning huurt.' De gemeente stuurt eind februari alle huurders een brief met daarin een persoonlijke code voor webshops waar de ontvangers voor 80 euro spullen kunnen uitzoeken.

Energiecoaches

Ook kunnen ontvangers van de waardebon zelf producten kopen die op de productlijst staan en hun aankoopbedrag terugvragen bij Winst uit je Woning
. De bon is geldig tot en met 31 juli 2022. Huurders die persoonlijk advies willen over de producten en de maatregelen kunnen gratis gebruikmaken van een energiecoach. Kelly Schwegler, projectleider van het Energiecoachproject van !Woon: 'Onze energiecoaches zijn enthousiaste vrijwilligers uit de buurt. Zij adviseren hoe het energiegebruik verlaagd kan worden door praktische tips én energiebesparende producten cadeau te geven. Een energiecoach denkt met u mee wat voor uw woning of huishouden handig is.'