De gemeente Zaanstad en de grootste zorgverzekeraar in de regio gaan nog hechter samenwerken. Ongeveer de helft van de inwoners van Zaanstreek-Waterland is bij Zilveren Kruis (voorheen Achmea) verzekerd.
Als grootste is Zilveren Kruis daarom door de minister van Volksgezondheid aangewezen als zorgkantoor, wat inhoudt dat de verzekeringsmaatschappij verantwoordelijk is voor de financiering van de Wet langdurige zorg. In de praktijk is de afgelopen jaren al een intensieve samenwerking tussen Zilveren Kruis en Zaanstad ontstaan en die wordt nu vastgelegd in een samenwerkingsagenda. Daarin staat waar de samenwerking de komende tijd uit bestaat, onder meer wat betreft de ouderenzorg en de ondersteuning voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening.
Het streven is om de leefwereld van mensen als uitgangspunt te nemen, aldus de gemeente. ‘Dat wil zeggen dat inwoners op een zo eenvoudig mogelijke manier de ondersteuning moeten krijgen die bij hun situatie past, en zo min mogelijk last moeten hebben van het feit dat die zorg onder verschillende instanties, regelgeving en financiering valt.’ Dat is in de praktijk nog een moeilijk te kraken noot gebleken, omdat gemeenten en zorgverzekeraars in het huidige stelsel verschillende rollen en verantwoordelijkheden hebben:
Met deze lappendeken ‘is het belangrijk dat gemeenten en zorgverzekeraars goed samenwerken zodat al deze zorg resultaatgericht, efficiënt en in samenhang wordt georganiseerd,’ vindt Zaanstad. Doordat de helft van de burgers is aangesloten bij een andere verzekeraar dan Zilveren Kruis, ’komt met hen geen structurele samenwerkingsrelatie tot stand, maar wordt waar nodig wel afgestemd in individuele gevallen’.
Zilveren Kruis was al nauw betrokken bij het opstellen en realiseren van de Strategische agenda ouder worden in Zaanstad
. Dat zou onder meer geleid hebben tot een betere samenwerking en afstemming tussen de wijkverpleging, huisartsen, de sociale wijkteams en de gemeente, zowel stedelijk als op wijkniveau. Een ander voorbeeld is de samenwerking rond spoedzorg en tijdelijk verblijf, waar met diverse partijen is nagegaan of het aanbod toereikend is en hoe plaatsing in de praktijk beter geregeld kan worden.
Samengevat is de inhoud en reikwijdte van de samenwerkingsagenda als volgt: