Zaanstad mikt op 33,5 miljoen van het Rijk voor diverser Zaandam Oost

12 dec 2024, 10:44 Gemeente
screenshot 20230119 105034
Publicdomainpictures.net / CC0

Onder andere in de Kleurenbuurt in Hoornseveld, de Kogerveldwijk en rond de Kraakstraat in Poelenburg moet een gevarieerder aanbod van woningen ervoor zorgen dat mensen in de eigen wijk kunnen doorstromen. Een deel van de versnelde nieuwbouw van netto 2500 woningen is daarom in het middensegment (huur en koop) en de vrije sector (eveneens huur en koop).

De negentien gemeenten van de 20 gebieden die zijn opgenomen in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) spannen zich in om daar samen met corporaties en marktpartijen sneller en méér woningen te realiseren. Namens de 20 NLPV-gebieden tekende burgemeester Jan Hamming gisteren op de Woontop in Den Haag de zogenoemde inspanningsafspraken met de minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting.

Geweldige kans

Zaandam Oost is een NPLV-gebied. 'Dit is een geweldige kans voor Zaanstad om sneller te bouwen. We hebben zicht op een bijdrage vanuit het Rijk van 33,5 miljoen euro. Dat is de inzet van de gesprekken die we komende maanden zullen voeren met het Rijk. Als die succesvol verlopen, kunnen we dankzij deze steun versneld 2500 woningen toevoegen in Zaandam Oost,' zegt wethouder van Wonen Harrie van der Laan. 'Bouwen is meer dan het stapelen van alleen stenen. Het gaat ook om investeringen in leefbaarheid en veiligheid.  Een deel van het geld van het Rijk is bestemd voor parkeergarages en daarnaast willen we investeren in onderwijsvoorzieningen, in groen en in veiligheid.'

Van intentie naar bouwput

In Zaandam Oost bestaat een groot deel van de bestaande woningen uit sociale huurwoningen. De samenwerkende partners binnen Pact Zaandam Oost willen dit deel van de stad dus diverser maken. De afspraken gemaakt op de Woontop zijn intentieafspraken. Het komend half jaar zullen gemeente, het Pact Zaandam Oost en de corporaties deze afspraken verder uitwerken, samen met het Rijk. Zaanstad heeft aangegeven dat zij deze inspanningsafspraken alleen waar kan maken als het Rijk belangrijke obstakels oplost zoals het tekort aan stroomcapaciteit (netcongestie) en de stikstofproblematiek.