Cultuurwethouder Wessel Breunesse zit in zijn maag met de openlijk uitgevochten ruzie tussen
FluXus en de muziekschool. 'De situatie zoals die nu op straat ligt is betreurenswaardig,' zei hij in de laatste raadsvergadering. Maar een route naar een oplossing ziet ook hij niet één, twee drie nu beide kampen elkaar beschuldigen van wangedrag.
Fluxus, daar weggelopen nuziekdocenten verenigd in de Vereniging Zaanse Muziekschool en de aan VZM gelieerde Stichting Muziekschool Zaanstad (SMZ) kunnen niet meer door één deur en zelfs daar het gesprek over aangaan lijkt een te hoge drempel te zijn geworden. 'Zaanstad kan niet anders dan concluderen dat het ingezette proces om te komen tot afspraken tussen de drie partijen geen kans van slagen meer heeft,' schreef Breunesse aan de raad. 'Als primaire subsidieontvanger is het aan FluXus om - met haar partners, zoals muziekdocenten – te zorgen voor de randvoorwaarden voor een breed, laagdrempelig en kwalitatief aanbod van activiteiten in de beschikbare gebouwen.' En daar gaat het mis. Want na de afscheiding van de VZM is het alsof gescheiden partners nog steeds onder hetzelfde dak wonen en ook de financiële banden nog niet zijn doorgeknipt.
Geflopte mediation
FluXus is er als centrum voor de kunsten in Zaanstad voor verantwoordelijk dat alle sectoren van kunst en cultuur toegankelijk zijn voor de inwoners, inclusief het muziekonderwijs. De VZM behartigt de belangen van muziekdocenten en de SMZ is eind 2023 opgericht ter ondersteuning van een mogelijke verzelfstandiging van de muziekschool. Een door de gemeente opgestarte mediation om deze drie partijen tot elkaar te brengen liep spaak. FluXus en de muziekschool willen eigenlijk het liefst zo min mogelijk met elkaar te maken hebben.
Visietraject
'Voor de korte termijn vinden wij het van het grootste belang dat het muziekonderwijs in Zaanstad op een goede manier doorgang kan blijven vinden. Muziekdocenten en inwoners van Zaanstad mogen niet lijden onder de ontstane situatie,' aldus Breunesse. FluXus dient onverkort te zorgen voor 'de randvoorwaarden voor een breed, laagdrempelig en kwalitatief aanbod van activiteiten in de beschikbare gebouwen. Vanuit onze rol als subsidieverstrekker blijven wij in gesprek met FluXus om hier invulling aan te geven.' Er was al een visietraject in gang gezet dat moet leiden tot 'een stabiele invulling van het muziekonderwijs op de langere termijn en dat een definitief einde maken aan deze langslepende kwestie'. Dat gaat dus over de toekomstige rollen en taken van FluXus, ook wat betreft het muziekonderwijs.