ππ³οΈβπ Hoe wordt Pride wereldwijd gevierd? Onze ambassadeurs vertellen over hoe in hun gastland wordt stilgestaan bij Pride. Nederland zet zich wereldwijd in voor gelijke rechten, acceptatie en inclusie van lhbtiq+ personen. #Pride2024
Zaanstad heeft eind vorige maand de tweede editie van een tweejaarlijks lokaal onderzoek naar gender- en seksuele diversiteit gepubliceerd, waaruit blijkt dat er op bijna alle vlakken sprake is van een achteruitgang ten opzichte van twee jaar eerder.
De LHBTIQ+-doelgroep meldt meer discriminatie te ondervinden, terwijl de acceptatie en tolerantie van gender- en seksuele diversiteit lijkt te zijn afgenomen. Zo worden huwelijken van LHBTIQ+-personen minder geaccepteerd en hebben meer onderzochte inwoners er moeite mee als mensen in transitie gaan. 'Het aantal inwoners dat het prima vindt als hun kind een LHBTIQ+-persoon zou zijn, is afgenomen. Dat zijn schokkende uitkomsten,Β΄ zegt wethouder Gerard Slegers. Dat vindt ook Discriminatie.nl - voorheen Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek - Waterland - dat heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het rapport.
Er is sprake van een landelijke trend en zowel in Zaanstad als op landelijk niveau zijn de alarmbellen luid gaan rinkelen. Nederland stond ooit hoog in de Europese rangorde van landen als het gaat om LHBTIQ+-rechten, maar is inmiddels afgezakt naar een veertiende plek van de 54 landen op de Rainbow Europe Index, een initiatief van mensenrechtenorganisatie ILGA. In de bijna 30 jaar van haar bestaan ontving Discriminatie.nl Zaanstreek - Waterland nooit eerder zoveel meldingen over discriminatie van LHBTIQ+-ers als in 2023. aldus het rapport. Steeds vaker en steeds harder worden LHBTIQ+-ers beledigd, uitgescholden en bedreigd. Via social media, maar ook in de fysieke wereld.
Relatief veel LHBTIQ+-personen maken zich onzichtbaar of vermijden plekken omdat ze zich daarnonveilig voelen. Van de respondenten gedraagt 41 procent zich in het openbaar anders dan zij zouden willen, zo lopen zij bijvoorbeeld niet hand in hand. Een op de vier (24 procent) mijdt plekken vanwege angst voorn negatieve reacties op hun seksuele oriΓ«ntatie of genderidentiteit en 22 procent kleedt zich in het openbaar niet zoals zij zouden willen. Zij dragen bijvoorbeeld geen regenboogkleding of make-up. Het zijn vaker jongeren en transgenderpersonen die hun gedrag aanpassen om zichzelf te beschermen.
Opvallend is dat een kwart (26 procent) van de mensen hier niet met anderen over spreekt, maar dit voor zichzelf houdt. In de meeste gevallen dat respondenten te maken hadden met ongewenste situaties waren er omstanders aanwezig, veelal mensen die het slachtoffer kende. In een derde van de gevallen was het slachtoffer alleen. De bekenden namen het in 29 procent van de gevallen verbaal voor het slachtoffer op en in elf procent van de gevallen beschermden ze het slachtoffer fysiek en/of kwamen ze tussenbeide; in vier procent van deze situaties keerden ze zich tegen het slachtoffer en deden mee.
De omstanders die het slachtoffer niet kende, namen het in slechts zeven procent van de gevallen verbaal voor het slachtoffer op en in 20 procent van de gevallen deden ze mee. Omstanders alarmeerden nooit de politie.
ππ³οΈβπ Hoe wordt Pride wereldwijd gevierd? Onze ambassadeurs vertellen over hoe in hun gastland wordt stilgestaan bij Pride. Nederland zet zich wereldwijd in voor gelijke rechten, acceptatie en inclusie van lhbtiq+ personen. #Pride2024